Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 03:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalamedier/2016/03/12/svaret-teknikpubliken-inte-ville-ha-fran-obama/

Martin Jönsson om digitala medier

Svaret teknikpubliken inte ville ha från Obama

När Barack Obama i går blev den förste presidenten någonsin att besöka digitalfestivalen South by Southwest i Austin var det inte för att charma teknikpubliken. Det gjorde han delvis ändå, men hans budskap innehöll framför allt krav på branschen - och kärva besked när det gäller striden om krypterade mobiler.

Läs också: Frågan Obama måste svara på i Austin (11/3 2016)

Charmpoängen säkrade Obama redan när han konstaterade att han tog alla chanser att åka till Austin, Texas, att han stannat till för en snabblunch hos Torchy's Tacos på vägen och att hans huvudsyfte med besöket var att "rekrytera er alla". Största skrattet åstadkom han när han kommenterade Edward Snowdens avslöjande om NSA:s omfattande övervakning: "Folk tror kanske att jag sitter med en jättelik skärm där jag övervakar hela världen. I själva verket kämpar jag mest med Vita Husets wifi-uppkoppling." Han erkände också att han misslyckats på flera områden, trots att han ser sig som en "early adopter" när det gäller teknik - och att lanseringen av sajten Healtchcare.gov, som en del av Obamas Affordable Care Act,  blev direkt "pinsam"

 

Men sedan handlade det mest om att peka på områden där teknikbranschen inte gjort tillräckligt, när det gäller medborgerligt engagemang - som var huvudtemat för utfrågningen av Texas Tribunes publisher Evan Smith. "Vi behöver er kreativitet, som entreprenörer, innovatörer, filmskapare och teknikledare", sade presidenten. Framför allt handlade det om att göra det enklare att engagera sig politiskt och att registrera sig inför val ("Vi är den enda utvecklade demokratin i världen som gör det allt svårare för medborgarna att rösta"), men också om bättre e-government-tjänster och om konkreta initiativ för att stoppa näthat, trakasserier och spridning av våldsbejakande extremism

 

Den känsligaste frågan inför presidentens besök handlade om striden mellan FBI och Apple, efter terroristdådet i San Bernardino. En av gärningsmännens telefoner var krypterad på ett sätt som gjorde det omöjligt för FBI att komma åt innehållet. FBI krävde att Apple skulle hjälpa till att låsa upp telefonen, men bolaget vägrade, av rädsla att utvecklandet av en "bakdörr" till smarta telefoner skulle bli en ny väg till systematisk avlyssning och övervakning.

Obama började med att säga att han inte kunde kommentera det specifika fallet, men sedan gjorde han i princip det ändå, med ett tydligt budskap om att det på sikt bara kommer att bli värre om Apple inte tillmötesgår FBIs krav.  Presidenten hävdade att teknikbranschen gör fel som målar upp en bild av att det blir ett rent orwellskt övervakningssamhälle om det inte finns 100-procentigt perfekt kryptering. "Följden av en sådan absolut hållning blir bara att när det händer något verkligt allvarligt kommer det politiska trycket i frågan bara att bli starkare och då finns det risk att kongressen driver igenom ett snabbt framhastat förslag som som kan bli riskabelt på många sätt." Det Obama istället förordade var ett sätt för teknikföretagen att hjälpa myndigheterna "i några begränsade fall". Vilket, med NSA-avslöjandena i färskt minne, förstås är svårt för branschen att lita på; det sade sig även presidenten ha viss förståelse för.

Men han drev ändå tydligt sin linje: att branschen håller på att göra mobiltelefonen till en fetisch vars säkerhet går över alla andra värden. "Det kan inte vara rätt svar. Jag tror att svaret istället kommer att handla om hur vi kan skapa ett system där krypteringen är så stark som möjligt, där nyckeln till krypteringen är så säker som möjligt, där så få personer som möjligt har tillgång till den, i fall som vi bedömer som särskilt viktiga".

Ett väntat svar, men knappast ett populärt sådant.

Se ett utdrag från intervjun med Barack Obama här.