Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 20:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalamedier/2016/03/16/apples-strid-mot-fbi-praglade-hela-sxsw/

Martin Jönsson om digitala medier

Apples strid mot FBI präglade hela SXSW

Det började med att president Obama varnade teknikbranschen för vad som skulle kunna hända om inte Apple samarbetar med FBI. Men det slutade verkligen inte där. Diskussionen om kryptering och myndigheternas krav har präglat precis hela South by Southwest.

Läs också: 11/3 Frågan Obama måste svara på i Austin och 12/3 Svaret teknikbranschen inte ville ha av Obama

Bakgrunden väldigt kort: Efter masskjutningarna i San Bernardino har FBI krävt att Apple skulle hjälpa till att låsa upp ten av gärningsmännens krypterade telefoner, men bolaget vägrade, av rädsla att utvecklandet av en ”bakdörr” till smarta telefoner skulle bli en ny väg till systematisk avlyssning och övervakning. (Läs Linus Larssons kommentar till den debatten). När presidenten kom till digitalfestivalen South by Southwest Interactive i fredags hade han med sig ett tydligt budskap om att det på sikt bara kommer att bli värre om Apple inte tillmötesgår FBIs krav.  Presidenten varnade för att det politiska trycket i frågan riskerar att bli starkare om det händer något liknande igen och att det finns risk att kongressen då driver igenom ett snabbt framhastat förslag som som kan bli riskabelt på många sätt.” Det Obama istället förordade var ett sätt för teknikföretagen att hjälpa myndigheterna ”i några begränsade fall”. 

Det beskedet landade inte väl hos teknikpubliken och sedan dess har frågan om Apple och FBI varit uppe i nära sagt varje paneldiskussion och utfrågning. Obama har anklagats för att vara "tondöv" inför branschens oro för ökad övervakning och en rad företagsrepresentanter har sagt tydligt nej till kraven från FBI och presidenten för att möjliggöra myndighetstillträde. En av dem var Michelle Dennedy, integritetsansvarig på Cisco Systems, som i lördagens debatt om näthat slog fast att "Vi kommer inte att bygga in några bakdörrar i våra produkter".

När Wikipedia-grundaren Jimmy Wales intervjuades i söndags hamnade fokus direkt på FBi/Apple-konflikten. När han fick frågan om vad han tyckte var svaret tydligt: "Jag är riktigt stolt över att Apple tar den här striden, även rättsligt, det är viktigt för oss alla.

Liknande tongångar hördes i dag när succéföretaget Slacks grundare och VD Stewart Butterfield (bilden) intervjuades. Han gav, som han gjort tidigare, sitt fulla stöd för Apple och påpekade att utnyttjande av bakdörrar för övervakning "faller mycket väl inom ramen för vad NSA är kapabelt till". Han menade att FBI valt just San Bernardino-fallet som påtrycksmedel för att det är ett fall som lätt vinner allmänhetens sympatier: ingen vill anklagas för att försvåra jakten på terrorister. "Men möjligheten att skydda integriteten genom kryptering är en helt avgörande fråga".

 

 

Som en följd av att frågan bubblat så intensiv satte arrangörerna i dag också in en extra programpunkt, med rubriken "It's not about an Iphone: Fixing the encryption mess". Det blev en  livlig diskussion, men ganska ensidig. Alla i lokalen föreföll stå på Apples sida, utom en av paneldeltagarna: Stewart Baker, tidigare hög chef på NSA. Han anklagade Tim Cook och Apple för hyckleri och sade att bolaget vikt ner sig för Kina och andra länder, "men när Amerika verkligen behöver det vägrar dem".

Baker fick dock kraftigt mothugg från övriga i panelen, bland annat datateknologiprofessorn Matt Blaze, som beskrev FBIs agerande som en allvarlig förteoendekris. Amit Yoran, på säkerhetskonsultföretaget RSA, konstaterade att "post Snowden är vi på skakig mark: företagsvärlden har inte mycket förtroende för regeringen och allmänheten ännu mindre".

Med den debatten avslutades hela årets SXSW Interactive. Men debatten lär fortsätta, nu närmast med en första rättslig dust nästa vecka.