Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalamedier/2016/03/20/tidningsljuset-som-slocknade/

Martin Jönsson om digitala medier

Tidningsljuset som slocknade

Dagens förstasida av brittiska Independent on Sundays pryds av ett kvällsmörkt London, fångat under Earth Hour. Men rubriken "Light's Out" syftar egentligen på att utgåvan är tidningens allra sista på papper. 

Ironiskt nog togs Earth Hour-bilden precis samtidigt, i lördags kväll, som den stora överbelastningsattacken slog ut eller  försämrade kapaciteten hos en rad stora svenska tidningssajter.

Under attacken twittrade Agnes Wold, professor vid Göteborgs universitet, "Nu har tydligen nyhetssajterna kraschat. Det innebär att vi får hitta på våra egna nyheter på Twitter. Kommer inte att märka någon skillnad". Hon blev genast kritiserad från tidningshåll för att vara omdömeslös och försvarade sig med att det bara var ett skämt riktat mot Twitter, att hon älskar tidningar - och i en tweet riktad till en Aftonbladet-medarbetare frågade hon "Jag hoppas väl att det kommer en papperstidning i morgon, som vanligt?"

Ja, det kom det. Men nästa vecka kommer ingen Independent on Sunday i Storbritannien och den 28 mars kommer inte heller någon vardagspapperstidning ut. I mitten av februari kom ju beskedet från tidningens ägare Evgenij Lebedev att "Indy" och söndagsvarianten "Sindy" ska bli helt digitala. Skälen är enkla: tidningen som en gång av större än The Times hade nu en daglig upplaga under 150 000 och det gick inte längre att ekonomiskt motivera pappersutgivningen. Från och med nu är det independent.co.uk som gäller helt och hållet - och det med en kraftigt bantad redaktion.

Hur detta kommer att påverka kvaliteten på Independents journalistik - och publikens lojalitet till den - återstår att se. Men det lördagens nedsläckningsattacker visade är att den digitala tidningsutgivningen har andra risker än bara de ekonomiska att hantera.

Ett tidningstryckeri kan förstås också saboteras. Men långt ifrån lika enkelt som en digital utgivning. Och när svaret på Agnes Wolds fråga blir "Nej" ställs  sårbarheten för tidningarna på en helt annan spets än tidigare.