Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalamedier/2016/04/08/fragorna-public-service-kommissionen-inte-svarar-pa/

Martin Jönsson om digitala medier

Frågorna public service-kommissionen inte svarar på

Rätta artikel

I dag presenterade Public Service-kommissionen, beställd av de stora kommersiella medieföretagen, sin slutrapport, på Mediedagarna i Göteborg. Huvudförslagen i rapporten presenterades redan i går på DN Debatt, men den som väntat sig mer detaljer kring de förslagna åtgärderna lär ha blivit besviken.

Underrubriken på rapporten är "Från analog institution till digital funktion" och en av grundtankarna är att själva funktionen, dvs public service-innehållet, kan göras av fler - och att finansieringen av public service ska anpassas till det. I klartext: mindre pengar till SVT, SR och UR. Istället ska alla kunna ansöka om public service-medel, via två nya fonder: dels en nationell public service-fond, dels en nordisk mediefond.

Fonderna ska kunna finansiera eller delfinansiera tidsbegränsade projekt som inte kan komma till stånd på enbart kommersiell grund. Innehållet ska leva upp till public service.kriterierna om saklighet, allsidighet och opartiskhet - och ska tillgängliggöras öppet och utan extra kostnad. Hur dessa fonder ska fungera och hur besluten fattas går kommissionen dock inte in på. Den skriver bara "utformningen av ett sådant verksamhetsstöd är inte enkelt och behöver utredas vidare". Lite mer än den raden hade man nog kunnat begära.

Den andra stora frågan i rapporten handlar om vilken typ av innehåll public service-bolagen ska tillåtas göra. Kommissionens ordförande Gunnar Strömblad sade gång på gång från scenen att kommissionen inte vill begränsa public service eller komma med några förbud. I rapporten står att "programbolagen bör avhålla sig från att producera program, tjänster och format som fristående medier redan tillhandahåller eller producerar, om inte programbolagen kan tillföra ett mervärde". Men definitionen av vari mervärdet måste bestå saknas, både i rapporten och i resonemanget på scenen. Då kommissionen dessutom inte vill komma med några konkreta exempel på vad public service-bolagen ska upphöra med blir det, helt ärligt, väldigt svårt att förstå exakt vad kommissionen vill att bolagen ska sluta med.

Det är möjligt att svaren kommer i den fortsatta debatten. För i den 40-sidiga rapporten finns de inte.