Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 17:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalamedier/2016/05/24/men-vad-hander-om-det-inte-gar-bra/

Martin Jönsson om digitala medier

...men vad händer om det inte går bra?

Rätta artikel

På Göteborgs-Postens sajt finns i dag en rad artiklar om rekonstruktionen av Stampen-bolagen. Flera av dem har rubriken eller temat: "GP fortsätter som vanligt. Det kommer att gå bra". Men...tänk om det inte går bra?  Det är dags att börja reflektera över vad en konkurs för Stampen-bolagen verkligen skulle innebära. 

 

I en av artiklarna på GP.se säger Johanna Öberg, vd för Stampen Local media, som ger ut Göteborgs-Posten och en rad lokaltidningar och som i går gick in i rekonstruktion, "Jag vet av erfarenhet att det här är ett gäng medarbetare som kan lösa det omöjliga, det har vi redan visat. Nu är fokus på att arbeta vidare och fixa det här."

Inget är mer naturligt än att visa hopp och handlingskraft i en svår situation - och självklart kommer det att krävas mycket för organisationen att kunna driva en verksamhet utan att sätta sig i en enda krona ny skuld. Men, det är också viktigt att erkänna att det i nuläget inte finns mycket som Stampens bolag kan göra för att påverka sin framtid.

Fakta är följande: Stampen-bolagen har 1 165 miljoner kronor i skulder de inte kan betala. I detta ingår lån med väldigt höga räntesatser. Enligt en artikel i GT hade SLM  i slutet av mars bara 600 000 kronor kvar i eget kapital, varför rekonstruktionen var det enda alternativet, frånsett att direkt begära sig i konkurs.

I en rekonstruktion är det första steget att få borgenärerna, som har krav på Stampen, att gå med på en ackordsuppgörelse. Det första steget i det är ett borgenärsmöte i tingsrätten, där det ska presenteras en rekonstruktionsplan med förslag på hur bolagets ställning ska kunna förbättras. För att en rekonstruktion ska bli möjlig måste borgenärerna totalt sett få minst 25 % av skulden betald. I Stampens fall innebär det 291 miljoner.

Detta är pengar bolaget inte är i närheten av att ha i dag. En del kan gå att hämta in via försäljningar, t ex av bolag som OTW och Stampen Modern Woman Media, men i nuvarande läge lär en sådan försäljning långt ifrån ge vad som krävs. Då återstår möjligheten att erbjuda aktiekapital, dvs delägande i Stampen-gruppen. Men dels är det tveksamt om borgenärerna är intresserade av det, dels försvårar det möjligheten att få in nya ägare, med det friska kapital som krävs.

Johanna Öberg säger i GP-artikeln positivt att "Nu väntar den finansiella turn-arounden". Så kan man säga. Men i klartext är det något annat: en kvalificerad majoriotet (75%) av borgenärerna måste rösta för att de inte ska få tillbaka pengarna Stampen är skyldigt dem. Vilket alltså kan bli upp till 874 miljoner kronor.

För att detta ska hända krävs det att relationen mellan bolaget är borgenärerna är god och förtroendefull. De måste tro på att Stampen kan komma tillbaka och att de på sikt kan bygga upp en ny lönsam relation. Huruvida det förtroendet finns är omöjligt att säga, men åtminstone mellan bankerna och Stampen verkar relationen snarare vara ytterst ansträngd.

Därför måste man våga tala om risken för att det hela istället slutar i konkurs för de 16 bolagen. Då följer en likvidation och försäljning av delarna i bolaget. Frågan är bara vilket värde dessa delar har. Ett gäng lokaltidningar, någon? Ett tryckeri och distributionsbolag för papperstidningar? Konkursförvaltaren kommer inte att ha en lätt uppgift.

En konkurs vore självklart katastrofal. För de 3 000 anställda, för borgenärerna, som inte lär få tillbaka mycket av sina pengar, för hela mediebranschen, för tidningarnas två miljoner läsare, för familjen Hjörne och ytterst för demokratin.

Men: det är en katastrof som kan inträffa.

Och även om advokat Christian Andersch lyckas med att få till en ackordsuppgörelse väntar ju det svåra jobbet med att få till en ny affärsplan, med nya ägare och nytt kapital, för att kunna bygga för framtiden. Detblir en fruktansvärt krävande resa.

Vi kommer att lyckas, skriver huvudägaren Peter Hjörne i GP i dag. Det måste han skriva. Men det är lika mycket en besvärjelse som en profetia. För ingen kan i nuläget säga hur det kommer att gå.