Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalamedier/2016/06/20/kommer-facebook-att-lyckas-med-sin-livevideo-strategi/

MARTIN JÖNSSON OM DIGITALA MEDIER

Ett internet som till 82 % består av video

Om fyra år kommer internet till 82 % att bestå av video. Räknat i datautrymme är det tre gånger så mycket videoinnehåll som i dag. Det är vad vi har att vänta oss.

Det har kommit många reaktioner på sociala medier och i mejlboxen på gårdagens artikel om att Facebook tydliggjort att deras vision för nyhetsflödet om fem år handlar om "video, video, video" och inget annat.

Kort kan reaktionerna sammanfattas i tre synpunkter och undringar:

1. "Jag tror aldrig att det skrivna ordet kommer att slås ut!" (ofta formulerat med viss indignation om medieutvecklingen i allmänhet och sociala medier i synnerhet).

2. "Vill publiken på Facebook verkligen ha mer video - och kommer det att finnas tillräckligt med innehåll av god kvalitet?"

3. Kommer Facebook verkligen att lyckas med det här, eller är det bara en av många tillfälliga justeringar av innehållsstrategin?

Alla synpunkterna är rimliga, men ingen har egentligen att göra med det jag skrev, som inte innehöll någon värdering av vare sig textens framtid generellt eller av vad jag tycker om livevideo, utan som enbart var en redogörelse av var Facebook befinner sig i dag när det gäller satsningen på rörlig bild i nyhetsflödet.

Kommer det skrivna ordet att överleva? Självklart, det finns inget som pekar i någon annan riktning. Tvärtom ser vi en stark tillväxt för longreads och annat: inte minst DNs riktigt långa texter ligger konsekvent bland de mest lästa artiklarna varje vecka och så ser det ut för många kvalitetstidningar på nätet.

Dock kommer inte texten, eller länkar till texter, att vara i fokus på sociala medier, där profileringen av de olika plattformarna mer och mer handlar om visuellt innehåll, från GIFar till livevideo, eller messagingtjänster - eller en kombination av de båda.

Det finns också många traditionella tidningsföretag som satsar alltmer på videoinnehåll. Ett sådant är klassiska Tribunegruppen (med Chicago Tribune och Los Angeles Times), som numera - under visst rabalder - bytt namn till tronc. I en video till alla medarbetare konstaterar de att det är video som är framtiden och att minst 50 % av alla publiceringar på deras sajter ska innehålla inbäddad video.

Den ökade dominansen av video gäller också internet generellt. Räknat i datamängd befinner sig nätet i en enorm - och snabbt accelererande - tillväxtfas. Och det är video och livestreaming som står för merparten av den ökningen. Enligt en rapport från Cisco (Cisco Visual Networking Index) kommer nätet globalt i år att passera 1 zettabyte i total datatrafik (det är detsamma 1 000 miljarder gigabyte, om ni undrade), men redan 2020 kommer det att vara 2,3 ZB/år. Av den mängden beräknas 82 % vara video: en tredubbling i datamängd jämfört med i år. Den totala tidsmängden video som ses på nätet 2020 uppskattas till 1 miljon minuter - per sekund, dygnet runt.  Det går att sluta försöka fatta omfattningen av detta, redan nu.

Vill publiken på Facebook ha mer video? Den frågan är ungefär lika relevant som huruvida publiken vill ha annonser, Dina minnen, eller ett flöde baserat på en svårtolkad algoritm. Vi får det Facebook väljer att prioritera - och om Mark Zuckerberg vill att de satsar starkt på livevideo så kommer det att bli livevideo. Publikens önskemål har väldigt lite med detta att göra - och vad medieföretagen, som levererar innehåll, tycker i frågan verkar ha ännu mindre betydelse. Facebook är inte direkt företaget som det går att ha en dialog med, vare sig som användare eller innehållsleverantör.

Därför är den sista frågan den enda riktigt intressanta att diskutera: Kommer Facebook att lyckas? Det återstår verkligen att se.

Det går självklart att förstå varför Facebook gör satsningen. Även om plattformen står stabilt publikmässigt och ökar mest av alla (+59%) när det gäller digitala annonsintäkter (i USA 2015, enligt senaste rapporten från KPCB) har de med stor oro sett hur de sociala uppdateringarna och det sociala digitala umgänget snabbt flyttat till plattformar som Snapchat Stories. Publiken på Facebook delar allt mindre eget och personligt material. Därför gillar företaget livevideo, som även om det inte delas så mycket (med undantag för Chewbacca Mom...) åtminstone ger väldigt mycket mer gilla-tryck och kommentarer.

Nyckelfrågan handlar, som alltid, om data - och hur Facebook kan kommersialisera den. Just nu tror de att livevideo är svaret på det.  Vi får se om strategin är lika övertygad om ett år. Men mer rörlig bild lär det bli, det råder det knappast något tvivel om.

 

Några fler länkar om videoutvecklingen:

Reuters om hur Facebook betalar mediebolag för att använda FB Live

Engadget och TNW om samma sak

Twitter/Vine utökar videolängden till 140 sekunder

Om Tumblrs satsning på livevideo

Om Snapchats tillväxt och varför den skrämmer Facebook