Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Martin Jönsson om digitala medier

Trumps ”alternativa fakta” lägger grunden för ”Den stora lögnen”

Krig är Fred. Frihet är Slaveri. Okunnighet är Styrka. Lögner är Alternativa fakta. Och glesa publikled under en presidentinstallation är Den mest sedda installationen någonsin.

Det är ofrånkomligt att citera och travestera George Orwells nyspråk i romanen ”1984” när man ska beskriva den senaste utvecklingen i den nytillträdda Trump-administrationen, med flagranta faktafel och arroganta förnekanden av dessa, i form av aggressiva attacker på alla som inte rapporterar på ett sätt som gör den nye presidenten och hans stab nöjd.

Det finns fler Orwell-citat som flyger förbi i tankarna just nu. Ett är hans analys av det politiska språket i den klassiska essän ”Why I write”: ”Det politiska språket är konstruerat för att få lögner att låta rimliga och mord respektabelt – och för att ge ett intryck av soliditet till det som egentligen bara är luft”.

Ingen som följt presidentvalskampanjen kan egentligen bli förvånad över Trump-administrationens attacker mot medierna i helgen: de följer det narrativ den byggt upp och eskalerat under hösten och förstärktes när presidenten vid sitt besök på CIA sade att han har ett ”pågående krig med medierna” och att ”journalister är bland de mest ohederliga varelserna på jordens yta” . Men det fanns ändå vissa signaler om att den skulle visa viss respekt för hur presidentmakten måste utövas. Pressekreteraren Sean Spicer sade i en intervju med politikveteranen David Axelrod för tre veckor sedan att ”om du förlorar  pressens förtroende har du inget kvar”. Sedan hann han inte ens hålla sin första presskonferens innan det förtroendet var förlorat. Eller som Washington Posts skickliga medieskribent Margaret Sullivan uttryckte saken i sin krönika i går: ”Spicers uttalanden måste ses för vad de är: ett griftetal vid begravningen för journalistikens tillgång till makthavarna”.

Spicers krigsförklaring mot (den korrekta) medierapporteringen var illa nog. Men när Kellyanne Conway, presidentens särskilda rådgivare, i gårdagens Meet the Press, skulle försvara honom blev det ännu värre. Hon hävdade att Spicer presenterade ”alternative facts”, ett begrepp som snabbt blev viralt och stenhårt kritiserat. Programledaren på Meet the Press, Chuck Todd, reagerade blixtsnabbt på Conways uttalande och replikerade vasst att ”Alternativa fakta är inte fakta: de är lögner”.

Skärmavbild 2017-01-23 kl. 10.12.51

 

Ett Internet-meme växte snabbt under kvällen, där Spicer står framför ett sjunkande Titanic och säger att ”Vi hade rekordmånga passagerare och alla hade oerhört trevligt, i motsats till vad liberala medier rapporterar”. Det är ju frestande att skämta om detta, men man får inte för en sekund blunda för det oerhörda allvaret i vad Spicer, Conway, stabschefen Stephen Bannon och president Trump själv nu gör, i form av både ordval och hantering av olika medier, där de som ”ifrågasätter” brännmärks, även när de har rätt i sak, och de som ”hyllar” får positiv särbehandling.

Om vi tyckte att det var illa nog med begreppet ”truthiness”, som Stephen Colbert skickligt lanserade i The Colbert Report för några år sedan, innebär ”alternativa fakta” ytterligare ett steg bort från den faktabaserade verkligheten och ännu en tjurrusning in i det faktaresistenta offentliga samtalet.

Syftet med nyspråket i Orwells roman är att medborgarna inte ska kunna tänka kritiskt, eftersom det inte är möjligt i språket. I Trumpadministrationens fall handlar det om precis samma sak. Vi har ett ord för det: propaganda. Vi vet också vilka som ägnar sig åt propaganda: diktaturer. Att USA:s högsta ledning inte ser allvaret i detta är lika obegripligt som skrämmande.

Självklart har det ingen betydelse hur många som verkligen var på plats vid president Trumps installation. Det kan finnas många förklaringar till låga publiksiffror; väder, säkerhetsåtgärder, rädsla för kravaller med mera. Ingen bryr sig på riktigt om detta, om det inte hade varit för Trumps försäkran inför fredagen att det skulle bli rekordsiffror och påståendena efteråt om att det var den mest sedda installationen någonsin i världen.

Man kan tycka att det är en liten lögn. Men det sätt Vita Huset och Trump agerar på lägger ju grunden även för större lögner. Kanske rentav för den största av dem alla, som beskrivs i Adolf Hitlers ”Min kamp”: en lögn som är så kolossal att utsikterna ökar för att den faktiskt ska bli trodd.

Journalistveteranen Dan Rather kommenterade helgen på sin Facebook-sida, i ett inlägg som fått stor spridning. Hans ord är värda att ta med sig:

”The press has never seen anything like this before. The public has never seen anything like this before. And the political leaders of both parties have never seen anything like this before.

What can we do? We can all step up and say simply and without equivocation. ”A lie, is a lie, is a lie!” And if someone won’t say it, those of us who know that there is such a thing as the truth must do whatever is in our power to diminish the liar’s malignant reach into our society.

There is one group of people who can do a lot – very quickly. And that is Republicans in Congress. Without their support, Donald Trump’s presidency will falter. So here is what I think everyone in the press must do. If you are interviewing a Paul Ryan, a Mitch McConnell, or any other GOP elected official, the first question must be ”what will you do to combat the lying from the White House?” If they dodge and weave, keep with the follow ups. And if they refuse to give a satisfactory answer, end the interview.

Facts and the truth are not partisan. They are the bedrock of our democracy. And you are either with them, with us, with our Constitution, our history, and the future of our nation, or you are against it. Everyone must answer that question.”