Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalamedier/2017/02/26/om-fox-publiken-slutar-tro-faller-trumps-sista-bastion/

Martin Jönsson om digitala medier

Om Fox-publiken slutar tro faller Trumps sista bastion

Rätta artikel

I sitt eskalerande krig mot medierna har Donald Trump konsekvent lyft fram Fox News som den enda trovärdiga nyhetskällan. Men om kärnpubliken på Fox börjar tvivla på det som sprids i kanalen kommer  Trumps hårdföra linje att få problem.

Det är inte bara Sverige som hamnat i fokus i den amerikanska politiska debatten de senaste tio dagarna, utan också Fox News själva. När hela världen undrade vilken händelse presidenten syftade på när han talade om "last night in Sweden" fick han förklara att allt byggde på ett inslag i Tucker Carlson Tonight på Fox News, av filmaren Amy Horowitz. Den benhårda kritiken mot inslaget från svenskt håll, med vittnesmål av både filmare och poliserna som intervjuats i filmen om hur den fulklippts och vinklats hårt, fick stort genomslag även i amerikanska medier, liksom den starka svenska reaktionen från politiskt håll.

När sedan Fox-programmet The O'Reilly Factor skulle följa upp inslaget i fredags tog de in en"svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare" för att hävda att det som påstods i Horowitz film om läget i Sverige var korrekt. Men det tog inte lång tid innan svenska försvarsexperter och medier påtalade att Nils Bildt, som intervjuades, varken hade de titlarna eller hade någon särskild experkunskap om läget i Sverige. Dagens Nyheters artiklar om Nils Bildt, som översattes till engelska, fick stor spridning i sociala och internationella medier under lördagen. Den delades mer än 70 000 gånger på Facebook och citerades av Washington Post, AP, The Guardian och många andra medier. Även ryska propagandakanalen rt.com skrev om hur Fox "förlöjligades" efter avslöjandet om expertens falska titlar.

Pressade på besked om varför de valde Nils Bildt som gäst, utan att kontrollera hans bakgrund, svarade David Tabacoff, exekutiv producent på The O'Reilly Factor, att de fått honom rekommenderad och bedömde honom vara en bra gäst, men att Bill O'Reilly ska ta upp det inträffade och ämnet på nytt i showen på måndag kväll.

Det inträffade är förstås pinsamt för Fox News och väcker ytterligare frågor om hur kanalen sprider "fejkade" eller icke-verifierade nyheter, i syfte att driva en politisk och ideologisk linje. Det är ju knappast första gången Fox avslöjats med att uppge felaktiga uppgifter om sina experter. Så sent som i fjol dömdes tidigare Fox-kommentatorn Wayne Simmons till fängelse för bedrägeri, efter att bland annat felaktigt ha påstått att han hade en mångårig bakgrund inom CIA.

Att Fox är en starkt vinklad konservativ mediekraft är naturligtvis ingen nyhet. Det var ju själva syftet när mediemagnaten Rupert Murdoch gav den karismatiske Roger Ailes uppdraget att lansera kabelkanalen 1996, med slagordet "We Report, You Decide". Ailes, som tvingades avgå från Fox i fjol efter anklagelser om grova sextrakasserier, är på många sätt en parallellfigur till Donald Trump: lika högljudd och hårdhänt som företagsledare och lika drastisk i sitt förakt för "liberala medier". Det fanns till och med de som tyckte att Ailes borde kandidera i presidentvalet 2012: flera i styrelsen för Fox tryckte upp klistermärken med "Ailes 2012", berättas i biografin "The Loudest Voice in the Room", som kom i fjol, och som ger en detaljerad bild av hur mediejätten styrs.

Normalt brukar Fox vara okänsligt för extern kritik, men den här gången är det annorlunda av flera skäl. Framför allt handlar det om hur starkt presidenten satsat alla sina kort på Fox som nyhetskälla - men också om hur kanalens kärnpublik reagerar.

Donald Trump gjorde under hela valrörelsen Fox News till en tydlig allierad - i synnerhet morgonprogrammet Fox and Friends och ankaret Sean Hannitys kvällsshow, där han var ständig gäst. Även Bill O'Reilly tillhör Trumps favoriter. Förra våren twittrade han "Varför tycker liberala medier att Bill O'Reilly är komplett och totalt vulgär? Jag håller inte med!"

I takt med att presidentens krig mot medierna tilltagit har det sedan bara blivit tydligare att Fox är den enda nyhetsplattform han accepterar. Den 15 februari twittrade han "De falska nyhetsmedierna är galna med sina komspirationsteorier och sitt blinda hat. MSBNC och CNN går inte att titta på. Fox and Friends är strålande!". Två dagar senare räknade han upp ett antal medier som han ansåg vara "fake news": New York Times, ABC, CBS och CNN, och skrev att de "är fiender till det amerikanska folket". Detta följdes sedan av pressmötet med pressekretaren Sean Spicer i Vita huset i fredags, där The Guardian, New York Times, Politico, CNN, BuzzFeed, BBC,  Daily Mail och andra inte släpptes in, medan däremot högerextrema Breitbart fick plats.

Trumps krig mot medierna har väckt protester även internt på Fox News. De starkast konservativa profilerna, som Sean Hannity, hejar på presidenten: Hannity twittrade häromdagen att "alt-left-propagandamedierna blir värre för varje dag", i ett tydligt stöd till Trumps linje. Men det finns också Fox-profiler som anser att presidenten gått för långt. Nyhetsankaret Chris Wallace reagerade starkt på tweeten om "folkets fiender" och konstaterade i ett skarpt inslag i sändningen för en vecka sedan att Trump "gått över gränsen" i sin mediekritik. Även Fox-ankaret Shep Smith har vid flera tillfällen försvarat CNN och andra medier och i sändning slagit fast att presidenten har fel som kallar deras rapportering för fake news. Efter att medierna stängts ute från pressträffen i fredags gick Smith till ny attack Trump och läxade upp presidenten på vad "fake news" egentligen är.

Att Foxpubliken nu inför öppen ridå möts av detta från Fox egna ankare, samtidigt som övriga medier fylls med historier om hur Fox har falska experter och extremvinklade inslag, kan leda till problem för kanalen - och därmed också för presidenten.

Det är mycket som står på spel. Fox hade ju ett väldigt starkt 2016 och ökade antalet tittare med nära 30 procent. På bästa sändningstid har kanalen 2,4 miljoner dagliga tittare: det var till och med något fler som såg inslagen om Sverige hos Tucker Carlson och Bill O'Reilly. Publiken är tydligt mer konservativ än för övriga medier och självklart mer grundläggande positivt inställd till Trump än andra nyhetskonsumenter.

Men det finns en gräns även för Fox-fansen. Om de tappar förtroendet för kanalen förlorar presidenten sin enda stora plattform. Det borde bekymra både Trump och Fox-ledningen betydligt mer än hur läget är i Sverige.