Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalamedier/2017/03/09/fbi-chefen-vagade-inte-mota-publiken-i-austin/

Martin Jönsson om digitala medier

FBI-chefen vågade inte möta publiken i Austin

I morgon inleds den gigantiska digitalfestivalen South by Southwest Interactive, SXSW, i Austin, Texas. Ett av dragplåstren i år var den omstridde FBI-chefen James Comey. Men nu har han bokat av, som en följd av konflikten med Vita Huset och Justitiedepartementet om den påstådda avlyssningen av Donald Trump.

Det såg ut som den perfekta bokningen. James Comey var en intressant gäst på många sätt redan innan det hettade till på allvar. Dels förstås på grund av hans roll i slutspurten av presidentvalet, med sina uttalanden och utredningar om Hillar Clintons mejlservrar, dels på grund av den konflikt som präglade förra årets SXSW, när FBI krävde att Apple skulle ge myndigheten möjlighet att låsa upp spärrade mobiltelefoner, i efterdyningarna till terrordådet i San Bernardino.

Men det som gjorde Comey till den största publikattraktionen i år var förstås utspelet förra helgen där han krävde att justitiedepartementet skulle dementera president Trumps påståenden på Twitter om att Barack Obama och FBI genomfört avlyssning av Trump Tower under valrörelsen.  "Det finns inte några bevis för det och det antyder att FBI ska ha brutit mot lagen", uppgav en högt uppsatt FBI-källa för New York Times.

Comeys krav gjorde att den spända relationen mellan presidenten och myndigheten eskalerade ytterligare - och justitiedepartementet hamnade mitt i den striden. Pressekreteraren Sean Spicer fick i förrgår frågan om presidenten fortfarande har förtroende för FBI-chefen och svarade att han "inte hade anledning att tro något annat".

Men sedan kom beskedet att Comey lämnar återbud till SXSW, där han skulle ha intervjuats av Newseums vd Jeffrey Herbst. Avhoppet förklaras med en "schemakonflikt" och Comey ersätts av FBIs chefsjurist James Baker, som ska prata om Apple-konflikten, Edward Snowden och "andra ämnen".  Det kan naturligtvis bli intressant ändå, men knappast lika laddat som om Comey kommit.

Att läget blev för känsligt är ganska uppenbart. Washington Post skrev i går att Donald Trump antingen måste sparka FBI-chefen eller medge att anklagelserna om avlyssningen var felaktiga: något mellanläge finns inte. Att Trump skulle medge att anklagelserna var ogrundade förefaller dock inte sannolikt i nuläget, även om Sean Spicer försökt avdramatisera det hela en aning genom att vägra gå in på detaljer om påståendet utan bara säga "Jag kommer att låta tweeten stå för sig själv".

Om Comey kommit till Austin och svarat på frågor offentligt hade det alltså kunnat vara detsamma som att skriva under sitt eget avsked. SXSW är inte en plats där känsliga frågor undviks - det fick även Barack Obama erfara i fjol - utan han hade fått räkna med raka, hårda frågor om sitt förtroende för presidenten både från scenen och från publiken. Det valde han att undvika.

För oss som landar i Austin ikväll, laddade för en veckas intensivt seminarieprogram, finns det dock annat att se fram emot.Festivalen fyller i år 31 år och fortsätter att expandera. Den har tre stora huvudspår: Interactive, Film och Musik, men en lång rad stora sidospår, inom allt från mat och sport till utbildning.  I år väntas 90 000 besökare till de tre evenemangen, fram till och med nästa söndag. Enbart Interactive-delen, som är den största, drog i fjol 3000 besökare, vilket är tre gånger så många som för fem år sedan. Totalt sett uppskattas SXSW bidra till staden Austins ekonomi med nära 3,5 miljarder kronor under året.

SXW Interactive är framför allt en av de bästa platserna för trendspaning, om vilka tjänster och fenomen som är på väg att få sitt publika genombrott. Många av trenderna som är starka i Austin blir mer eller mindre mainstream inom ett eller två år – och ledtiderna blir allt kortare för varje år.  Många av de största digitala tjänsterna i dag, från Twitter till Uber och Air b'n'b har presenterats för den stora publiken här, och de senaste åren har scenerna i Austin också varit en av de viktigaste plattformerna för diskussionen om nätsäkerhet, personlig integritet och näthat.

Fjolårets festival präglades mycket av de diskussionerna, men också av de genomgripande tekniktrenderna om AI, robotisering och VR/AR. Så: vad blir det som dominerar i år?

Utifrån schemat kan man utröna några tydliga huvudspår:

* USA under Trump. Relationen mellan presidenten och teknikindustrin är redan extremt ansträngd, efter presidentens order om inreseförbud. Under festivalen planeras protester mot Trump och bland annat en manifestation under musikdelen med musiker från de länder presidenten pekat ut. Det hålls också en lång rad seminarier och debatter på temat, med bland annat uppmaningar till politiska engagemang bland unga - och förstås en rad programpunkter om mediernas relation till Vita Huset. Dels handlar det om självkritik från mediernas sida, bland annat under rubriken "How we got it wrong", men också med intervjuer med tunga namn som New York Times chefredaktör Dean Baquet och Washington Posts David Fahrenthold.

* Filterbubblor och fejknyheter. Relaterat till valet, förstås, men också ur ett teknikperspektiv: vad kan branschen göra åt det?

* Röststyrning. Digitala assistenter och andra röststyrda tjänster har fått sitt stora genombrott och mer är på väg. Under SXSW diskuteras vad detta får för effekter: hur långt personalisering kan drivas. hur känslostyrd den kan bli och integritetsaspekterna i datahanteringen är bara några frågor som lyfts.

* Augmented Intelligence. Japp, det kan vara nästa heta begrepp i skärningspunkten mellan artificiell intelligens och AR (augmented reality)

* VR i Hollywood. Den virtuella tekniken har varit stor i Austin i många år och i år handlar många av programpunkterna om hur filmbranschen kommer att arbeta med vr. För första gången finns en särskild VR Cinema-del på filmfestivalen, med en rad spektakulära världspremiärer - och med vr-pionjärer som Nonny de la Pena och Felix LaJeuness & Paul Raphael som gäster.

 

Den allra bästa programpunktstiteln handlar dock om vad festivalen egentligen går ut på: mötet mellan olika kompetenser, i en kreativ miljö: "A scientist, artist and an engineer went into a bar..."