Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalamedier/2017/05/24/fox-news-galna-konspirationsteorier-har-natt-vags-ande/

Martin Jönsson om digitala medier

Fox News galna konspirationsteorier har nått vägs ände

Man skulle kunna tro att debatten om fejknyheter skulle leda till en ökad försiktighet hos samtliga medier och debattörer på den politiska arenan i USA. Så har det inte blivit. I takt med den eskalerande turbulensen kring Trump-administrationen har istället presidentens stödtrupper på Fox News  Channel höjt tonläget kring olika konspirationsteorier. Men nu tvingas kanalen backa i ett av de mest omstridda fallen.

Det handlar om 27-årige Seth Rich, som sköts till döds i Washington förra sommaren, i vad som misstänks ha varit ett rån. Rich arbetade på DNC, Democratic National Committee, och under flera månader har ett antal konspirationssajter på den extrema högerkanten drivit en kampanj om att Rich var den som läckte mejl  från Hillary Clinton till Wikileaks och att mordet på honom var ett beställningsjobb från demokraterna.

Något bevis eller stöd för teorin har aldrig kunnat presenteras, men Fox News - och i synnerhet programledaren Sean Hannity - har givit stort utrymme åt konspirationsteorierna. Hannity har sagt att han ska göra allt för att "sanningen ska komma fram" i fallet Rich och har med inte särskilt subtila medel pekat ut demokraterna som skyldiga.

I förra veckan, när nya avslöjanden om Trump, FBI och Ryssland kom slag i slag, fick Rich-storyn ny fart på nätet, i tydliga försök att få bort fokus från nyheterna om presidenten. Rod Wheeler, en privatdetektiv som arbetar för Fox, gick ut i TV och hävdade att det fanns bevis för kontakter mellan Rich och Wikileaks. Detta blåstes snabbt upp av sajter som Drudge och Breitbart och även av Fox själva. "Not Russia, but an inside job?" var rubriken hos Breitbart, i rapporteringen om mordet. Wheeler backade dock snabbt från uppgiften, i en intervju med CNN - och sade att han i själva verket hade hört det från en reporter på Fox.

Artikeln med teorierna och ryktena om Rich låg kvar på Fox sajt i en vecka och uppgifterna spreds i helgen vidare av bland andra Newt Gingrich, trots att Seth Richs anhöriga har vädjat till Fox och Hannity att inte fortsätta driva konspirationsteorierna. Framför allt har familjen reagerat på Hannitys kampanjande i TV och på Twitter. I ett öppet brev vädjade familjen till Hannitys "anständighet" och bad honom sluta erbjuda en plattform för falsk och skadlig information, för att inte orsaka "en sörjande familj mer skada".

I går gick slutligen  företaget ut med ett pressmeddelande om att de tagit bort artikeln, då den "inte genomgått den normala nivån av redaktionell granskning som all rapporterna ska göra". I sin show i går meddelade Hannity att han "just nu inte ska diskutera frågan, av respekt för familjen".

Det tog dock inte lång tid innan Hannity var tillbaka på Twitter och eldade på sina följare. Han skrev att han inte kommer att sluta arbeta med fallet, tvärtom, och att han var närmare sanningen än någonsin. Hannity har också twittrat om att det pågår en kampanj mot honom från "liberal media"och antytt att hans framtid på Fox är hotad.

Kritiken mot hur Fox och Hannity gett utrymme åt falska nyheter och vilda konspirationsteorier är mycket hård. Kelly McBride på Poynter kallar Fox rapportering för ett kolossalt misstag och tycker att bolagets åtgärder är helt otillräckliga och Washington Posts mediekrönikör Margaret Sullivan skriver i en skarp krönika om allvaret i Fox lögner. Hon jämför med den falska rapporteringen om en pedofilring kopplad till Clinton och kallar den här sortens konspirationer för "galna, grundlösa och farliga". Hon kritiserar också Trump-administrationen för att öka genomslaget för falska nyheter, inte minst genom att ge aktörer som Breitbart och Infowars legitimitet.

"Den tilltagande avsaknaden av sanning borde oroa varje amerikansk medborgare", skriver Sullivan.

 

 

"