Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 07:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalt/2015/04/08/apple-watch-de-forsta-testerna/

Digitalt

Apple Watch – de första testerna

Om två dagar dyker Apple Watch upp i butiker. Visserligen inte i svenska butiker. Och inte ens i de länder där den kommer finnas går den att köpa än. Men den 10 april är dagen då det ska gå att fingra på Apples smartklocka.

Lagom inför det släpptes i dag recensionerna. Omdömet? Ett rungande JOVARS. Ingen sågar den, men ingen är heller reservationslöst positiv.

Efter att ha ögnat igenom recensionerna vågar jag dra ett par slutsatser:

Batteriet är bättre än många hade fruktat. Apple har talat om 18 timmars batteritid, men sådana uppgifter ska alltid tas med en hel mugg salt. Däremot tycks alla testare ha fått klockan att fungera från tidig morgon till sen kväll även vid relativt tung använding. Watch måste alltså laddas varje natt, men så länge man inte slarvar med det så duger batteritiden.

Formen får ett blandat mottagande. Tung, skriver The Verge och berättar att kollegorna på den modefokuserade systersajten Racked sågar den mer eller mindre rakt av. Hur mycket Apple än har kämpat för att göra klockan till en accessoar så känns den fortfarande som en pryl. Mer teknik än mode. Recode instämmer: "Apple Watch strives for high fashion, but it still looks like a techie watch."

Gränssnittet är, för att citera NY Times, inte direkt enkelt. Skärmen är givetvis tryckkänslig precis som på en Iphone, men med ett tillägg: Den känner av hur hårt man trycker, en funktion som för övrigt byggs in i nästa version av Macbook. Annars navigerar man genom att trycka och svajpa över skärmen, men klockan har också en hårdvaruknapp och en liten vridbar ratt som för tankarna till klassiska, mekaniska armbandsur.

Mycket är nytt, och Recode instämmer i att det skapar en känsla av förvirring. Men det försvinner, berömmer testaren: "With some other smartwatches, that feeling never fully evaporates. With Apple Watch, it does."

Iphonekopplingen är helt central. I allt väsentligt är Apple Watch en förlängning av mobilen. Den visar notiser från mobilen, kan ringa samtal som går via mobilen, skicka dikterade sms via mobilen. Med andra ord: Apple Watch gör att du slipper plocka upp mobilen ur fickan, inte att du kan lämna den hemma.

Apple Watch släpps den 24 april i nio länder, bland annat i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. I dessa länder visas klockan i butiker från den 10 april. Det finns ännu inget datum satt för försäljningsstart i Sverige.