Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalt/2015/07/30/nej-swefilmer-skaparen-riskerar-inte-15-ars-fangelse/

DIGITALT

Nej, Swefilmer-skaparen riskerar inte 15 års fängelse

Igår började ett rykte spridas blixtsnabbt: "Skaparen av Swefilmer riskerar 15 års fängelse samtidigt som Hagamannen släpps fri 5 år för tidigt. Bra jobbat, Sverige!" (I vissa exempel uppgavs 6 år.) Sedan dess har det delats, retweetats och gillats på Facebook tiotusentals gånger, kanske hundratusentals. Och det är fullkomligt fel, helt taget ur luften.

 

Så här ligger det till: Polisen bekräftade för DN att en person är misstänkt för brott mot upphovsrättslagen. Det kan ge böter eller högst två års fängelse.

SVT rapporterade att en 24-åring är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för både grovt penningtvättbrott och brott mot upphovsrättslagen. Grovt penningtvättbrott kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Även om man räknar med misstanken om ekonomisk brottslighet, inte bara brottet att lägga upp film och tv-serier, så är alltså 15 år helt påhittat.

(Ett exempel ur verkligheten: Männen bakom The Pirate Bay dömdes i hovrätten till fängelse i mellan fyra och tio månader, men också att betala ett skadestånd på 46 miljoner kronor.)

Hagamannen dömdes till 14 års fängelse för mordförsök, två fall av grov våldtäkt, våldtäkt och våldtäktsförsök. (Våldtäkt ger fängelse i lägst två och högst sex år. Grov våldtäkt lägst fyra och högst tio år.)

Om straffen för upphovsrättsbrott är för hårda, för milda eller lagom i relation till annan brottslighet överlåter jag åt andra att debattera. Frågan om hur it-brottslighet bestraffas är både viktig och komplicerad. Utvecklingen går snabbt och gamla lagar kan ibland framstå i märklig dager när den ställs mot en modern verklighet.

En bra diskussion om det kräver mindre spridning av falska rykten och mer fakta.

(När det gäller piratkopieringsbrott är det för övrigt skadestånden, snarare än fängelsestraffen, som kan vara slående hårda. Jag gjorde en större kartläggning av dem tidigare i år och kunde konstatera att flera jurister är kritiska mot hur de räknas fram.)