Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 00:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalt/2016/07/14/sa-har-otroliga-illusioner-kan-pokemon-go-tekniken-skapa/

Digitalt

Så här otroliga illusioner kan Pokémon Go-tekniken skapa

Succén för Pokémon Go är inte bara succé för ett spel, det är också det första breda genombrottet för förstärkt verklighet, eller "augmented reality" (AR) som det kallas. Ungefär så argumenterade jag i en krönika i dagens tidning och i SVT:s morgonsoffa i morse (se inslaget här).

Kortfattat kan AR beskrivas så här: Man ser verkligheten genom mobilkameran eller specialbyggda glasögon. Allt ser ut som vanligt, men i bilden finns extra objekt inlagda som om de fanns där på riktigt. Monstren i Pokémon är ett exempel på det. Som här, när fotograf Alexander Mahmoud hittade en Poliwag nästan i knät på vakten utanför kungliga slottet i Stockholm.

[caption id="attachment_196" align="aligncenter" width="490"]

Foto: Alexander Mahmoud[/caption]

 

AR har inte kommit lika långt som virtuell verklighet (VR), ni vet de hjälmliknande brillorna som blockerar ens synfält. De har lämnat experimentstadiet, säljs nu till konsumenter och får folk att se ut så här:

[caption id="attachment_197" align="aligncenter" width="490"]

Foto: AP/Mark Schiefelbein.[/caption]

Personligen tycks jag AR är mer fascinerande än VR. Tanken på att få verkligheten att smälta samman med virtuella objekt  öppnar för svindlande möjligheter.

· Man skulle kunna sitta på en fotbollsläktare och få bonusinformation "ritad" på planen eller kring spelare i realtid, ungefär som man i dag kan se i repriser.

· GPS:er till bilar skulle kunna rita pilar och instruktioner direkt på vägbanan, så man inte behöver ta ögonen från vägen när man kör.

· Arkitekter skulle kunna visualisera en planerad byggnad, på plats där den ska stå. Tänk att promenera runt på Blasieholmen och se Nobel Center från olika håll, långt innan det första spadtaget. Det skulle ge en känsla för den fysiska platsen som stillbilder eller video aldrig kan ge.

· Att träffa folk genom att låta deras hologram uppträda framför en skulle kunna gå. Seriöst. Hologram.

När det gäller AR-utrustning finns framförallt två riktigt lovande projekt. Det ena kommer från Microsoft. (Ja, faktiskt.) Det heter Hololens och ser ut så här:

[caption id="attachment_198" align="aligncenter" width="490"]

Foto: AP/Elaine Thompson.[/caption]

Tyvärr har jag inte testat Hololens själv. Men de flesta som har gjort det gillar den, även om det helt klart är teknik som måste utvecklas vidare. Testerna visar ett par intressanta koncept, men det mest imponerande jag har sett Hololens göra är ändå detta, när en värld i Minecraft lyfts ut ur skärmen och uppstår på ett bord. Klippet är från spelmässan E3 i fjol.

Man ska ha i åtanke att detta är en noga kontrollerad uppvisning från Microsoft. Det är sannolikt långt kvar innan det fungerar lika bra för vem som helst. Men demofilmer som denna visar ändå potentialen i AR-teknik om den bara får tid att förfinas.

Det gäller i ännu högre grad det andra intressanta AR-projektet (som verkar föredra att kalla det "mixed reality"): Magic Leap, ett hemlighetsfullt företag i Florida som har tagit in långt över en miljard dollar i riskkapital och släppt demofilmer som får nackhåren att resa sig.

Väldigt få har sett vad Magic Leaps teknik klarar av. Men det finns ett par filmer som uppges visa vad tekniken faktiskt klarar i dag.

Det är inte dumt. Men det är långt från lika häpnadsväckande som annat som Magic Leap har släppt. För tydlighetens skull, dock: Detta är att se som fantasier och reklamfilmer, inte sanningsenliga demonstrationer. Men ... man får väl drömma?