Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 19:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/digitalt/2016/10/25/i-somras-tog-google-sig-ratten-att-kartlagga-ditt-surfmonster-och-du-ar-inte-anonym/

Digitalt

I somras tog Google sig rätten att kartlägga ditt surfmönster och du är inte anonym.

För ett drygt år sedan skrev jag och Kristoffer Örstadius vår artikelserie om övervakning på nätet. En av nyheterna handlade om hur surfmönster kartläggs av reklamföretag. Till och med myndighetssajter bidrog, kunde vi visa. Ett besök på Region Skånes webbplats medförde att nyckelord – exempelvis ”homosexualitet”, ”klamydia” och ”aids” – skickades till ett bolag i USA som bygger profiler över internetanvändare för att rikta reklam till dem.

Företagen har ett standardsvar: "Bara anonyma uppgifter samlas in." De vet att någon har surfat på sajterna X, Y samt Z och därför troligtvis är mottaglig för vissa reklambudskap, men inte vem det är. Det stämmer på sätt och vis, även om ett komplett surfmönster gör det möjligt att gissa sig till vem man är.

Google körde samma linje. De enorma mängderna surfdata som samlas in via reklamföretaget Doubleclick (som Google köpte 2007) skulle förbli anonym. Den skulle aldrig samköras med ditt namn och annat du har uppgett om du har ett Gmail-konto. Tills i somras, då barriären helt sonika revs. Propublica har en bra genomgång av vad som hände när villkoren skrevs om. Här syns skillnaden:

Det gick obemärkt förbi när Google i somras bad oss godkänna vad som beskrevs som “Some new features for your Google account”.

Men det går alltså att stänga av. Du hittar inställningen på inställningssidan "Aktivitetskontroll" ("Activity controls" på engelska.) Avmarkera "Inkludera webbhistorik från Chrome och aktivitet från webbplatser och appar där Googles tjänster används" (eller "Include Chrome browsing history and activity from websites and apps that use Google services.") Klart!

Propublica har fått en kommentar från Google. Där beskrivs förändringen som en anpassning till smartphonerevolutionen.