Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt-bloggen

Ibland publicerar vi bara på nätet

I söndags, den 9 mars, publicerade DN Debatt en artikel av Livets Ords grundare Ulf Ekman. Han tillkännagav där, till mångas förvåning, att han och hans fru nu kommer att konvertera till katolicismen. Artikeln väckte stort intresse och delades flitigt på nätet (i skrivande stund över 7.000 delningar).

Det har också kommit en del frågor om textens publiceringsform.

DN Debatts artiklar publiceras som huvudregel i papperstidningen. Någon gång kan det dock finnas skäl att publicera enbart på DN.se, det vill säga på nätet. Så var det i det här fallet. Ekmanartikeln publicerades klockan 11.00 på söndagen, enbart i elektronisk form.

Det fanns en konkret orsak: Ulf Ekman skulle berätta om det oväntade beslutet för sin församling just vid den tiden. Han var mån om att församlingsmedlemmarna då inte skulle ha tagit del av nyheten via medierna först. Därför förklarade han att en papperspublicering inte kunde bli aktuell. DN:s papperstidning kommer ut under senare delen av natten. Nyhetsbyrån TT och andra medier har alltså möjlighet att referera till innehållet redan på småtimmarna.

På DN Debatt är vi angelägna om nyhetsvärdet i våra publiceringar. Som läget var hade vi att välja mellan att avstå helt eller att använda oss av möjligheten att publicera en ”nätdebatt”. Vi valde det senare. Hade vi väntat till måndagen hade beskedet inte längre varit en nyhet.

Det kan vara på sin plats att påpeka att samtliga debattartiklar publiceras på DN.se. Det gäller även alla repliker på artiklarna, och det rör sig ofta om flera per dag. Det är på DN.se:s underavdelning Debatt allt vårt material – pappersartiklarna, eventuella nätartiklar, repliker och denna blogg – finns samlat.

Ett sätt att ta del av allt från DN:s debattredaktion är att följa oss på Twitter.