Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/dnsebloggen/2010/01/15/bra-lasardebatt-blir-annu-battre-5799/

DN.se-bloggen

Bra läsardebatt blir ännu bättre

Rätta artikel

Det som gör webbmedier unikt är möjligheten till läsarmedverkan. Interaktiviteten betyder massor för oss på DN.se och därför är vi glada över det enorma engagemang vi ser i kommentarer på de artiklar som publiceras på sajten.

Antalet kommentarer på sajten har ökat explosionsartat under året och räknas nu i tusental varje dygn. Kommentarerna tillför mycket läsvärde – nya infallsvinklar och bra debatter – men ställer också stora krav på oss som publicerar dem. För övervakningen av kommentarsfält och blogglänkar anlitar vi ett företag specialiserat på webbmoderering. Företaget, Interaktiv säkerhet, har till uppgift att plocka bort inlägg som bryter mot vår kommentarpolicy (som finns att läsa i sin helhet i samband med att man kommenterar).

Som läsare kan man också hjälpa till att fästa uppmärksamheten på kränkande inlägg genom att anmäla dem. Nytt från och med den här veckan är att man också anger orsak till sin anmälan, vilket bidrar till att modereringen sker snabbare och mer korrekt.

Vi får ofta frågan varför det inte finns möjlighet att kommentera samtliga artiklar på DN.se. Förklaringen är att vi erfarenhetsmässigt vet att vissa ämnen tenderar att leda till ett stort antal rasistiska kommentarer eller inlägg som på annat sätt strider mot vår policy. 

Andra brukar undra varför vi inte kräver inloggning för läsare som vill kommentera på sajten, för att på så sätt få ner antalet kränkande kommentarer. Erfarenheten från andra sajter som gått den vägen är att antalet kommentarer minskat kraftigt, och eftersom vår utgångspunkt är att interaktiviteten ska öka är inloggningskrav inget alternativ för oss.

Däremot ser vi inloggning som något positivt, personer som kommenterar i sitt eget namn skriver ofta bättre inlägg än de som kommenterar anonymt och inläggen får dessutom en helt annan tyngd. Därför kan man sedan en tid tillbaka kommentera på DN.se som inloggad på sitt Facebook-konto, och då syns namn och bild i samband med inlägget. Fler inloggningsmetoder kommer att dyka upp på DN.se framöver. Utvecklargänget på DN.se jobbar också med flera andra funktioner som ska göra läsardebatten ännu bättre – håll utkik.