Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 15:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/06/06/startelvan-klarnar-efter-genrepet/

EM-bloggen

Startelvan klarnar efter genrepet

Rätta artikel

"Nummer fyra är katastrofalt dålig, han måste bytas ut" sa min bänkgranne efter bara fyra minuter av matchen mellan Sverige och Serbien.

Resterande 86 minuter gav honom rätt. Andreas Granqvist, som har en bra säsong i serie-a-klubben Genoa bakom sig, var darrig med bollen, stod fel och förlorade nickdueller. Även om många frågetecken återstår inför EM-premiären mot Ukraina gav genrepet ändå en del svar.

Följande startelva vill jag se på måndag:

Johan Elmander

Ola Toivonen - Zlatan Ibrahimovic - Sebastian Larsson

Kim Källström - Rasmus Elm

Martin Olsson - Jonas Olsson - Olof Mellberg - Mikael Lustig

Andreas Isaksson

Kanske borde Anders Svensson starta på innermittfältet och Andreas Granqvist på högerbacksplatsen. Det är heller inte omöjligt att Granqvist får fortsatt förtroende som mittback. De återstående träningarna kommer att avgöra hur Erik Hamrén väljer att räta ut dessa frågetecken.

Serbien passade även på att skicka ett tydligt meddelande till Sveriges blivande EM-motståndare: De lag som pressar landslagets backlinje högt kan skapa en hel del oreda. Det gäller i så fall att Sverige utnyttjar de ytor som uppstår framåt betydligt bättre än vad fallet var mot Serbien.

Övrigt kan noteras från den södra övre läktaren:

... Att min bänkgranne till höger (som enligt egen utsago spelade mittfältare i den irakiska andradivisionen som ung) även sågade Mikael Lustig vid fotknölarna. Jag tycker nog att vår norrländske högerback skötte sig godkänt, även om det står klart att vi saknar bra alternativ på den positionen.

... Att en tonårstjej på stolen ovanför var mäkta imponerad av Råsunda, som hon storögt kallade för "asmäktig". Jag hade inte hjärta nog att förklara för henne att arenan, som av Fifa rankas som en av världens tio mest klassiska, ska rivas under hösten.

... Att två grabbar till vänster om mig sannolikt höll på gnaget eftersom de buade högljutt när IFK Göteborgs Tobias Hysén byttes in.

... Att den svenska publiken blev utsjungna av den serbiska klacken. Det är egentligen bedrövligt att Sverige, som har en utvecklad och stark supporterkultur i den inhemska ligan, inte kan få fram en bra hemmaklack till landslaget.

Vid ett tillfälle för många år sedan försökte jag och min kusin dra igång ramsor under en landskamp. Vi blev genast tillsagda av en vakt att sätta oss ner.

Det säger en del.