Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/06/10/rossi-fick-en-kock-pa-kna/

EM-bloggen

Rossi fick en kock på knä

Rätta artikel

En vacker julidag 1984 i den italienska lilla medeltida staden Sirmione. Vi sitter på en restaurang och sippar på ett glas vin innan lunchen. På Gardasjöns blå vatten kommer en elegant Riva-båt i hög fart och lägger sedan till vid bryggan nedanför restaurangen. Några lika eleganta herrar går iland och strosar upp mot restaurangen.

Det är ganska fullt på uteserveringen och en av herrarna i sällskapet kommer fram till mig, han ler vänligt och frågar om han kan ta en av stolarna vid vårt bord. Jag säger ”si, si, prego” och viskar sedan till min man ”visst är det Paolo Ro...”

Mer hinner jag inte uttala innan kaoset bryter ut på restaurangen. Hela personalen kommer utrusande från köket och kocken går ned på knä framför den stilige italienaren och ropar ”signore Rossi, signore Rossi!”

Italien hade misslyckats att ta sig till EM 1984.  Men i VM-slutspelet två år tidigare var Paolo Rossi den store hjälten. Italien vann VM. Rossi sprutade in mål och blev skyttekung.

Nu börjar Italiens EM-äventyr med matchen mot Spanien.  Det återstår att se om det finns någon i detta ”gli azzurri” som kan få en kock att gå i gång så.