Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 14:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/06/11/ett-nytt-poltava/

EM-bloggen

Ett nytt Poltava...?

Rätta artikel

Det finns ett gammalt ryskt uttryck, som används än idag, för att beskriva handfallenhet, maktlöshet; ”Som en svensk vid Poltava” Men den enkla fällan undvek Ukrainas förbundskapten Oleh Blochin vid söndagskvällens presskonferens, inför EM-premiären mot Sverige.

”Jag vill inte prata om Poltava, om politik, och militärer. Det blir en annan fight den här gången”, sade Blochin.

Minuten tidigare hade han förärats en bok om just Poltava, från en rysk journalist, skriven av nationalskalden Alexander Pusjkin, skrattat brett och undrat: ”Ska jag läsa den ikväll, eller…” Poltava är beläget 30 mil öster om Kiev.

Men innerst inne vill nog Blochin ändå se en upprepning av Slaget vid Poltava 1709, som blev början till slutet för Sveriges stormaktsambitioner, och tvingade Karl XII till en fyra år lång landsförvisning i Bender, i nuvarande Moldavien. Värdnationen Ukraina behöver ett bra resultat mot Sverige, för att känna hopp inför fortsättningen, mot Frankrike och England.