Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/06/16/ingenting-jamfort-med-2004/

EM-bloggen

Ingenting jämfört med 2004

Rätta artikel

Ja, jag svor. Jag blev förbannad. Jag tyckte att det var tråkigt.

Men nej, den här svenska förlusten hör ändå inte till de värsta jag beskådat i EM- och VM-sammanhang. Långt därifrån.

Visst var det surt att Mellbergs dubbel inte resulterade i poäng, att Zlatan inte lyckades visa britterna att han är en fantastiskt duktig fotbollsspelare och att den avslutande gruppspelsmatchen mot fransmännen plötsligt blev betydelselös. Och visst var det vansinnigt trist att Sverige släppte in ett nickmål för fjärde matchen i rad (eller är det ännu fler?) och att svenskarna än en gång visade sig vara oförmögna att bevaka en ledning.

Men nej, den där riktigt överjävliga besvikelsen vill inte riktigt infinna sig. Förmodligen – och paradoxalt nog – för att Sverige var så dåliga. Ju sämre Sverige är, desto mindre svider förlusterna. Ja, det låter konstigt.

Men det räcker med att tänka sig tillbaka ett par år för att se att jag har en poäng (tycker åtminstone jag). Förlusterna mot Tyskland 2006 och Ryssland 2008 vållade till exempel inga långvariga depressioner. Båda gångerna var Sverige utspelat, snudd på förnedrat. Det var lika bra att få slut på lidandet så snart som möjligt.

Annat var det 2002 när Anders Svensson helikopterfintade sig fram i Senegals straffområde och träffade stolpen. Om skottet bara hade gått några centimeter till vänster hade Sverige avancerat till kvartsfinal mot Turkiet. Vägen till en semifinal och som sämst en match om bronset låg öppen.

2004 var om möjligt ännu värre. I kvartsfinalsförlängningen mot Holland träffade Fredrik Ljungberg stolpen och Henrik Larsson ribban – och Sverige åkte ur turneringen på straffar.

2002 0ch 2004 hade Sverige stora möjligheter att gå långt i slutspelen. I år var vi alldeles för dåliga. Därför lämnar inte den här förlusten lika stort avtryck.