Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/06/18/vad-vore-em-utan-medelalders-man-i-faniga-peruker/

EM-bloggen

Vad vore EM utan medelålders män i fåniga peruker?

Rätta artikel

GDANSK. Mannen i landslagströjan står på bordet och leder allsången. Det vimlar av uteserveringar längs Ulica Pliwna och alla är fulla av fotbollssupportrar så här timmarna före matchen. Servitriserna ilar mellan borden med lätt panik i blicken.

Mannen på bordet råkar bära en spansk tröja; men färgen är också den enda skillnaden. Annars ser tröjorna, kepsarna och perukerna likadana ut, tutorna låter likadant oavsett om det är en spanjor eller kroat som blåser i dem.

Sångerna är desamma – det handlar om tre-fyra stycken som vi hör överallt i Europa, det är bara orden som skiljer sig åt. Spanjorerna har bara monopol på Viva Espana. När supportrarna gör vågen ännu en gång ångrar jag valet av restaurang och ber en stilla bön att inte "olé, olé, olé, olé" ska gå i repris.

Mannen på bordet kanske är kommunrevisor hemma i någon spansk stad eller ingenjör på ett byggföretag. Han ser ut som en typisk landslagssupporter – medelålders och välmående. EM blir en förevändning för att resa tillsammans med kompisarna och ha lite kul. Före matcherna sitter man inte och grubblar över möjliga uppställningar, man dricker öl och bullrar. Inte heller faller man i gråt om det egna laget förlorar. Det är ju trots allt bara fotboll. Polispiketen som sakta kommer farande längs gatan känns överflödig.

Så varför klaga. Det är fredligt och glatt, snart drar alla till stadion och fyller den med sånger och ramsor. De har rest över hela Europa och betalat tusentals kronor för biljetter och hotell.

Vad vore EM utan medelålders män i landslagströjor och fåniga peruker?

JAN LEWENHAGEN