Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/06/20/em-resuma/

EM-bloggen

EM-resumé

Rätta artikel

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix Det är halvtid

1. Sverige inte särskilt shining

”Shining.” Ett av Erik Hamréns favorituttryck. Ordet som förbundskaptenen brukar använda när han vill beskriva karaktär och god inställning bland sina spelare. De ska vara rakryggade – magen inåt, bröstet utåt. De ska vara självsäkra. Det ska skina om dem.

Shining, helt enkelt.

Så lät det åtminstone före mästerskapet. När turneringen väl drog igång var det knappast något självsäkert skimmer över de blågula spelarna. Sverige fick stryk mot både Ukraina och England och var utslaget redan inför den avslutande matchen mot Frankrike. Att det sedan blev seger mot fransmännen gör nästan de inledande plattmatcherna ännu mer svårsmälta. Det var ju så dags att glänsa när allting redan var över.

2. Mannen som blev tysk

SVT:s idé att intervjua supportrar under EM-sändningarna var kanske inte briljant. Men en och annan godbit har supporterintervjuerna trots allt bjudit på. Inte minst i form av mannen som blev tysk. ”Det var bara en kul grej”, förklarade supportern för DN.se.

3. Kalsongkuppen

Nicklas Bendtner gjorde mål mot Portugal och firade med att lyfte upp tröjan, hasa ner shortsen och blotta ett par sponsrade kalsonger. Inte okej, tyckte Uefa och beslutade att straffa dansken med en matchs avstängning i kommande VM-kval samt 100.000 euro i böter. Vem som stod för notan? Det irländska spelbolaget vars logotyp prydde kalsongerna.

4. Bildt trösttwittrar om Narva

Svensk förlust mot England. Då drömde sig utrikesminister Carl Bildt tillbaka till svenska stormaktstider. Fotbolls-VM 94? Nej, slaget vid Narva. ”Well, we – well, Loreen – did win the Eurovision song finals. And then there was Breitenfeld and Narva some time ago...”, skrev Bildt på mikrobloggen Twitter.

5. Håll en stolpe

Mikael Lustig missade att hålla sin stolpe på en ukrainsk hörna. Andrij Sjevtjenko utnyttjade misstaget och nickade in matchavgörande 2–1 till Ukraina. Efter matchen vältrade sig de svenska supportrarna i Lustigs miss och på Twitter delade folk med sig av bilder där de – ja, just det – höll i olika stolpar.  ”Så här lätt är det, Lustig!”, tycktes de vilja säga. Att det var Zlatan Ibrahimovic som glömde bort att markera Sjevtjenko på hörnan talades det betydligt tystare om.

Foto: Giuseppe Cacace/AFP 6. Homofoben Cassano

– Jag hoppas att det inte finns några bögar i omklädningsrummet, sade Antonio Cassano och fick några miljoner européer att sätta kaffet i vrångstrupen.  Italienaren tog sedan tillbaka uttalandet och hävdade att han inte hade någon homofobi.

– Jag är uppriktigt ledsen över att mina kommentarer har skapat kontroverser och protester bland homosexuella grupper, sade Cassano till den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Det kanske han borde ha tänkt på lite tidigare..

7. Synska djur

Det var ganska kul för ett par år sedan. Bläckfisken Paul tippade sig rakt in i alla fotbollsälskares hjärtan (nåja). Nu är Paul död och i samband med EM-turneringen har en rad olika djur – eller kanske framför allt deras ägare – gjort anspråk på att ta över rollen som synskt kreatur. Det har varit allt från grisar till tvättbjörnar. När ska vansinnet få ett slut?

8. Julia-flätan

”Har seriösa planer på att be sminkkvinnorna på SVT att fixa Julia-fläta till Sverige–Ukraina. Som stöd.” Så skrev SVT-experten Johanna Frändén på Twitter innan EM-slutspelet sparkade igång. Sagt och gjort. Under Sveriges möte med Ukraina prydde en ”Tymosjenko-frisyr” fotbollsexpertens huvud.

– Ett statement för demokrati och för att man ska ha rätt till en rättvis rättegång, förklarade Frändén efter sändningen.

Tjusigt!

9. Spionskandalen

Ett par timmar kvar till avspark mellan Sverige och England och Roy Hodgson kör en genomgång på storbildsskärm inför sina spelare – och ett gäng svenska journalister. Ja, journalisterna var förstås inte på plats i samma rum som landslaget, men från sina hotellfönster hade de full insyn i Roys taktikhörna.

När de brittiska medierna fick reda på vad som hade hänt tog det hus i helvete. SvD:s sportchef Ola Billger (en av journalisterna som sett och skrivit om genomgången) framställdes som spion på tidningen The Suns förstasida.

8. Nickarna

Bendtner gjorde det. Carroll gjorde det. Rooney gjorde det. Gjorde vad? Nickade. Det har onekligen varit nickarnas EM så här långt. Nickar i all ära, visst vore det härligt om vi fick se ett par rungande långskott i utslagsfasen?

Foto: Vadim Ghirda/AP 9. Blokhin blir förbannad

Ukraina hade fått stryk av England och förbundskapten Oleg Blokhin var riktigt purken på presskonferensen efter matchen. Eller purken är kanske en underdrift. Enligt BBC skällde Blokhin ut en ukrainsk journalist och föreslog att de skulle gå ut på gatan för att göra upp. ”Om du är en man följer du med mig”, ska han bland annat ha sagt.

10. Rövbombningen

Johan Wiland förlorade leken ”gris” på en tävling. Som straff han fick dra ner brallorna och ta emot lagkompisarnas stenhårda vristskott med skinkorna. Expressen filmade händelsen och gav den stort utrymme i papperstidningen.

”Landslagsspelarna är dåliga föredömen”, tyckte vissa.

”Expressen gör en höna av en fjäder”, tyckte andra.

”Reportern borde gå hem och skjuta sig”, tyckte Filip Hammar.

11. Holländsk flopp

Holland kom till EM som en av de stora favoriterna. Men efter tre raka förluster fick holländarna lämna turneringen direkt efter gruppspelet. Arjen Robben beklagade sig och tyckte att truppen innehöll för många stora egon. När tittade han sig i en spegel senast?

12. Tysk uppvisning

Holland floppade, England spelar tråkigt, Spanien kan inte sluta passa bollen. Tyskland kan man däremot lita på. Dödens grupp bjöd inte på några som helst problem för tyskarna som enkelt tog sig till kvartsfinal genom tre raka segrar. Det är egentligen bara en sak som är tråkig med årets tyska upplaga: att Miroslav Klose inte får spela från start

Foto: Ivan Sekretarev/AP 13. Volleykanonen

Zlatan Ibrahimovics fullträff mot Frankrike var förmodligen EM:s snyggaste så här långt. Milananfallaren mötte Sebastian Larssons inlägg med en mäktig volley. Klubbkompisen Philippe Mexes kunde bara titta på när bollen borrade sig in i nätmaskorna.

14. Målkamerorna Bristen på målkameror

Snälla Uefa, Fifa och Sepp Blatter inför målkameror till nästa stora mästerskap. Vi har tröttnat på att bollar som är tydligt över mållinjen inte räknas som mål bara för att domarna inte hinner uppfatta situationerna korrekt. Den här gången var det Ukrainas tur att drabbas. I VM 2010 var det England som blev bestulna på ett solklart mål. Hur länge ska idiotin få pågå?