Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 12:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/06/23/fotboll-ar-inget-for-dumskallar/

EM-bloggen

Fotboll är inget för dumskallar

Rätta artikel

Jag känner människor som kallar sig intellektuella och som föraktar fotboll. Kanske för att de tror att fotbollsspelare är dumma i huvudet. Jag märkte samma sak när jag själv började skriva om fotboll för nio år sedan. För somliga kolleger blev jag som luft, de slutade hälsa. Man kan vara dum i huvudet och ändå bli mycket här i livet, exempelvis journalist, men sällan eller aldrig fotbollsspelare på toppnivå.

Ta Henrik Larsson.

Kan föreställa mig att i skolan var det inte många som trodde honom om något, kanske inte han själv heller – annat än att han var duktig på att kicka boll. Själv minns jag Barcelona sommaren 2004. Presskonferens på Camp Nou. Henrik Larsson hade precis skrivit på för klubben och höll presskonferens.

Jag önskar att hans gamla lärare och skolkompisar hade varit med.

Larssons engelska var perfekt efter åren i Skottland, svaren var smart diplomatiska. Sedan hörde jag honom snacka, i mina öron, flytande holländska med sin agent. Det dröjde inte länge förrän Henrik Larsson lärde sig spanska och en del katalanska också – enligt vad jag hört.

Fotboll är inte sparka och spring. Du måste visserligen ha en massa kondition och bollkänsla, om inte huvudet är med kommer du ingenstans. Fotboll är också en hjärnornas kamp.

Ett talande exempel var Bastian Schweinsteiger efter en match i EM, han var helt utpumpad.

– Inte bara för att jag sprungit så mycket, jag är helt slut i huvudet också, sade han.

JAN LEWENHAGEN