Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/06/24/373/

EM-bloggen

Bara sedlar i tvillingarnas låda...

Rätta artikel

Det är varmt i Kiev idag, också. Stekande sol, 25 grader i skuggan.

Inne i Fan Zone flödar ölen, de engelska fansen fyller på inför mötet med Italien. Men det är ändå förvånansvärt få engelsmän, med tanke på att turneringen nått utslagsstadiet. Kanske är det geografin som sätter stopp, basläger i polska Krakow, matcher i Kiev och Donetsk. Det är inte som att förflytta sig mellan Newcastle och Birmingham precis. Fan Zone är likvärdigt huvudgatan Khreshchatyk, själva gatan är ett långt, inhägnat område, med ölpumpar och souvernirtält, in tar man sig via speciella passager.

På de boulevardliknande promenadstråken, på båda sidor om zonen, är kommersen i full gång, med gycklare, gatumusikanter och ett myllrande folkliv. Vill man uppleva Kiev Downtown är det utanför fan zone man ska befinna sig. Under några träd sitter Irina och Natalia. De identiska enäggstvillingarna är universitetsutbildade musiker, och har tagit med sig sina jättelika stränginstrument, som kallas Bandura. En Bandura är som en jättelik luta, med sex strängar efter greppbrädan, och betydligt fler vid sidan av. Instrumentet har sitt ursprung i Ukraina.

Irina och Natalia låter instrumenten ackompanjera stämsången. Folk flockas runt systrarna, och i lådan hamnar det inga mynt, bara sedlar… Zhjenya, min chaufför här i Kiev, brukar förse mig med information som annars vore svår att komma över. Som till exempel i onsdags, då han skjutsade ut mig till svenskhotellet söder om stan, för Erik Hamréns avslutande presskonferens efter Frankrikematchen. Medan jag lyssnade på Hamrén hängde Zhjenya på parkeringen och pratade med säkerhetspersonalen. Och de berättade att de svenska spelarna brukade roa sig med att åka vattenskoter ute på floden, för att fördriva tiden.

En av spelarna gjorde en illa genomtänkt stoppsladd precis vid bryggan, där säkerhetspersonalen satt. Innebar att en mobiltelefon spolades överbord. ”Inte så bra”, sade Zhjenya, ”du förstår säkerhetskillarna tjänar inte så bra, och att bli av med mobiltelefonen är dyrbart för dem”. Men spelaren på vattenskotern, Zhjenya viste inte vem det var, reagerade blixtsnabbt, slet fram sin egen iPhone, tog ur SIM-kortet, och gav telefonen till säkerhetskillen.