Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/06/29/16-em-lag-ska-bli-24/

EM-bloggen

16 EM-lag ska bli 24

Rätta artikel

Visst har det gått fort?

30 EM-matcher har spelats. Nu återstår bara en.

I ena ringhörnan står förhandsfavoriten Spanien, i den andra ett Italien som har visat sig vara betydligt bättre än vad många kanske trodde inför mästerskapet.

EM har bjudit på många bra matcher, väldigt få som har saknat spänning. Men så är det ju just jämnheten som brukar vara EM-turneringarnas största behållning.

I EM finns (nästan) inga svaga lag, inga lätta matcher.

Endast 16 av Europas alla länder tar sig till turneringen – det lämnar inget utrymme för ”blåbär”.

Nästa gång turneringen spelas kommer det att se annorlunda ut. När EM går av stapeln i Frankrike 2016 är det 24 och inte 16 lag som gör upp om guldet.

Fördelen – ur ett svenskt perspektiv – är att det blir enklare att kvalificera sig till mästerskapet. Fler nationer får plats och därmed ökar Sveriges chanser att delta i turneringen.

Nackdelen är att EM-slutspelet kommer att bjuda på fler ojämna (läs odramatiska) matcher. Fler länder innebär fler svaga landslag och fler matcher som är (i stort sett) avgjorda på förhand.

En annan nackdel är att formatet blir helt ologiskt.

24 lag fördelade på sex grupper varav 16 ska gå vidare till åttondelsfinaler, man förstår ju direkt att det inte går att lösa på något enkelt sätt. Det nya systemet innebär att flera grupptreor kommer att gå vidare och att endast en tredjedel av lagen ryker redan i gruppspelet. Trist, tycker jag.

Å andra sidan kommer de riktiga fotbollsälskarna att få ytterligare 20 matcher att titta på varje EM-sommar (hur odramatiska vissa av dem än må vara). Det kanske är något att fira trots allt?