Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/embloggen/2012/07/02/grattis-spanien/

EM-bloggen

Grattis Spanien!

Foto: Andres Kudacki/AP

Straffchipparen Sergio Ramos, mittfältsesset Andrès Iniesta, yrvädret Jordi Alba och tuffingen Sergio Busquets. Det finns många som förtjänar hyllningar i det spanska guldlaget. Xavi som är bäst när det verkligen gäller, Xabi Alonso som styr mittfältet med sina precisa passningar och Iker Casillas som inte längre vet hur det känns att släppa en fotboll förbi sig. Ja, listan kan göras oändlig.

För fyra år sedan var Spanien laget som alltid floppade. Nu är man laget som klarar av att leva upp till världens högst ställda förväntningar.

Otroligt imponerande!

Den spanska framgångssagan inleddes med en vunnen straffläggning mot Italien i Wien 2008. Frågan är om den avslutades med 4–0-utskåpningen av samma landslag i Kiev i kväll. Jag tror inte det. Det finns inget som tyder på att de spanska framgångarna ska ta slut nu. Tvärtom. Spanien ser ut att gå en lika ljus framtid till mötes.

Visst, Xavi är inte längre lika bra och när han slutar tappar landslaget en viktig pusselbit. Men återväxten är god. Otroligt god.

Nyckelspelare som Cesc Fábregas, Andrés Iniesta, Gerard Pique, David Silva och Sergio Ramos har fortfarande många år kvar på sina karriärer. Samma sak gäller Sergio Busquets, Jordi Alba och Pedro Rodriguez. Flera andra spelare i den spanska truppen med för den delen.

Dessutom finns det många yngre spelare som väntar på chansen i landslaget. Barcelona producerar talanger på löpande band. Vid VM i Brasilien kommer säkert jättelöftet Thiago Alcantara att finnas med i truppen, kanske Isaac Cuenca också (och några andra som vi inte ens hört talas om än).

Det går – kort sagt – ingen nöd på Spanien.

Men är inte spanjorerna mätta vid det här laget, nu när de har vunnit allt?

Nej, det verkar inte så.

Efter finalsegern över Italien konstaterade förbundskapten Vicente del Bosque att hans lag hade åstadkommit något historiskt – tre mästerskapsguld på raken. Sedan sade han:

– Nu är det bara att titta framåt mot Brasilien 2014.

Det om något tyder på hunger.