Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/emisblogg/2010/04/06/ett-digitalt-museum-for-alla-6903/

EXHIBITIONISTEN

Ett digitalt museum för alla

Tänk om alla som läste det här bodde i Stockholm, där jag bor. Då skulle jag säga till er att besöka de tre museer jag själv varit på de senaste dagarna. Jag skulle säga till er att ni måste gå till Waldemarsudde och se Arosenius-utställningen innan den försvinner den 18 april, så ni inte skulle missa alla underbara bilder (bland annat den mest fantastiska lilla kålmask med barnansikte som någonsin skapats). Jag skulle säga till er att sälarna simmar konstsimstandem just nu på Skansen, jag såg själv två sälar simma baklänges med den enas labb runt den andras väl tilltagna hals häromdagen.

Och så skulle jag tipsa om att Svenska Sjuksköterskeföreningen firar sina första 100 år i Sverige med en liten utställning på Historiska museet.

Men ni bor lite överallt så jag tipsar mer demokratiskt. Digitalt Museum ligger lika nära dig som bor i Kiruna som dig som bor i Smygehuk. Det är en gemensam satsning mellan flera museer och arkiv. Här kan du se tusentals fotografier, bland annat bilden ovan på två finklädda flickor som fick gå till fotografen någon gång för sådär 130 år sedan. Här finns också mängder av bilder av mästarfotografer som Kerstin Bernhard och KW Gullers samt bilder på ett enormt antal föremål ur museernas samlingar.