Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/emisblogg/2010/05/28/museer-och-mat-7362/

EXHIBITIONISTEN

Museer och mat

Det finns många museer vars ledning inte inser hur viktig maten är för museiupplevelsen. De lägger ut restaurang och kafe på entreprenad och låter det vara bra så. Det är det inte. Det är ett idiotiskt beslut! Nog för att museer ger själen näring, men oftast är även kroppen med på museibesöket och den kräver sitt.

I de mest lyckade föreningarna av mat och museum drar båda lika mycket i besökarens längtan. Många gånger har jag dövat hungern med löften om att den snart kommer stillas av Nationalmuseums fantastiska mat. Det lyssnar hungern på. Då kan den vänta en liten stund till. Samma sak när jag berättat för kroppen att den kommer få mat från Bloms buffé och sitta i solen på den fina uteserveringen innan vi vandrar runt Moderna Museet eller Arkitekturmuseet tillsammans.

På underbara V&A i London är det enda bekymret att det finns så mycket att välja mellan. På Palais de Tokyo i Paris behöver ingen heller klaga på maten.

Tate Modern (också i London) äter man inte bara bra (och ganska dyrt) utan man gör det högt upp med fantastisk utsikt.

Men Polismuseet i Stockholm, hur tänker ni? Tänker ni att ni vill ge besökarna en autentisk upplevelse av polislivet när ni år ut och år in erbjuder den sorgligaste mat i form av rostbiff och potatissallad eller kaffe och mazarin? Det är okej för ett enstaka besök, men tänk på oss med årskort och vars barn ständigt ber om att få åka till museet med polisbilen.

Östasiatiska Museet, ni kämpar på och jag gillar det (helt till mig över terrakottaarméns förestående besök), men har ännu inte hört en enda människa sprida ryktet om er goda mat. Kanske är det för att den inte finns? Jag har flera gånger försökt hitta glädjen i maten här, utan att lyckas. Ni kan, jag vet att ni kan. Försök mer!

Maten spelar fruktansvärt stor roll för oss som gillar att tillbringa hela dagar på museer. Museikafeer och restauranger är fantastiska mötesplatser. Jag tror att väldigt många museer med sviktande besöksstatistik skulle få upp antalet betalande gäster om de erbjöd bättre mat och dryck.

Läsare, vad är era bästa och sämsta matupplevelser i samband med museum?