Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 21:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/emisblogg/2010/09/28/peggy-guggenheim-collection-8172/

Exhibitionisten

Peggy Guggenheim Collection

© The Peggy Guggenheim Collection, Venice. Palazzo Venier dei Leoni sett från Canal Grande. Foto Andrea Sarti/CAST1466

Något fantastiskt har hänt mig. Jag har fått en personlig inbjudan till ett venetianskt palats. En bok ska presenteras på högtidligt vis. Efteråt bjuds det på cocktails. Jag kan dock inte åka, förhindrad på grund av arbete och det såkallade livet. Den enda trösten är att palatset välkomnar mig även andra dagar. När som helst faktiskt, och även du är välkommen - när du vill, så länge som ditt besök infaller mellan kl 10 och 18 alla dagar utom tisdagar. Det är Peggy Guggenheims tidigare hem som blivit museet Peggy Guggenheim Collection. Här, i huset med det fantastiska namnet Palazzo Venier dei Leoni kan du vandra genom Peggys kök, vardagsrum, bibliotek och gästrum och beundra trädgården och Venedigs skönhet. Vad du än gör lär du dig mer om 1900-talskonsten och det som går under den lätt märkliga benämningen "ethnic art". Det verkar så fantastiskt, det värker i hela kroppen av längtan att få åka dit!

Här sitter Peggy omgiven av beundrare just den dag då hon utsetts till hedersmedborgare i Venedig, 5 februari 1962
(Solomon R. Guggenheim Foundation. Photo Archivio CameraphotoEpoche. Gift, Cassa di Risparmio di Venezia, 2005)

Så intresserad av Peggy, en så modig, spännande, intresserad människa! En kvinna som inte nöjde sig med att vara lyckligt lottad vad gällde den ekonomiska biten utan som hade en vision, en passion (eller många), ett brinnande intresse för modern konst och konstnärer som vi alla kan glädjas åt idag. Som döpte sina barn till Sindbad och Pegeen. Som påbörjade sin galleristgärning vid 39 års ålder, när många andra börjar drömma om pensionen.

En dag ska jag besöka hennes venetianska hem. Tills dess får jag och du nöja oss med att besöka det virtuellt istället.

Har du varit där? HUR VAR DET??? Berätta!