Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-05 19:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/emisblogg/2010/10/11/nar-ett-enkelt-nej-inte-racker-8265/

Exhibitionisten

När ett enkelt nej inte räcker

Om du är/var en man i din krafts dagar, ansatt av en så påstridig förförelse från en yppig och vacker ung dam att du hade svårt att värja dig, skulle du då kunna tänka dig att bita av dig tungspetsen och spotta den blodiga lilla biten i damens riktning för att avstå från frestelse?

Jag är ingen provokatör. Jag är en konflikträdd skribent som bara vill dela med mig av museibesökarens glädjeämnen. Scenen ovan har jag tyvärr aldrig fått uppleva i verkligheten eftersom jag med tungt hjärta missade utställningen The Art of Illumination: The Limbourg Brothers and the Belles Heures of Jean de France, Duc de Berry.

Men tack vare YouTube kan även jag och du få ta en närmare titt (med hjälp av ett förstoringsglas dessutom) på den flygande tungspetsen. Tips: Om du vill hoppa direkt till denna action, börja då titta 8:34 in i klippet.

Bröderna Limbourg var bara tonåringar när de i början av 1400-talet illustrerade detta mästerverk. Herman, Jean och Paul Limbourg! Mitt hjärta tillhör er. Många sekler för sent framför jag denna kärlek.