Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/emisblogg/2010/10/18/konst-utanfor-ramarna-gossart-pa-met-8313/

Exhibitionisten

Konst utanför ramarna - Gossart på Met

Om några dagar åker jag på budgetresa till New York. Det enda jag planerat är att träffa vänner och gå på museum.

Först vill jag kolla Jan Gossart på Metropolitan. Hans konst inspirerades av van Eyck och banade vägen för mästarskildraren av det mänskliga fläsket, den i mitt tycke obegripligt hyllade Rubens.

Gossart (ca. 1478 - 1532) målade mängder av sakrala verk, med Jesus och andra bibliska personer i ovanligt elastiska positioner. De verken tillhör inte mina favoriter. Jag älskar istället hans porträtt där den avmålade ser ut att vara på väg ut ur ramen och tiden. Se på den här lilla prinsessan till exempel (samtida med vår egen kung Göstaff):


Jan Gossart ca 1530. "En ung prinsessa". (Kanske är det Dorothea av Danmark). National Gallery, London.

Hur fin är hon inte med sin praktfulla dräkt broderad med pärlor och stenar. Kan inte komma längre från mina egna barns "Tvättas i 40 graders"-kläder men ändå - barnsligheten i de runda kinderna är lätt att känna igen precis som det drömska, lätt inåtvända allvaret. I handen håller hon ett astronomiskt instrument, men av någon anledning håller hon det upp och ner. Är det för att markera att hon är ett barn på väg att bli vuxen? Den vuxna världen inom räckhåll men för ännu några år ett barn?

Hon påminner mig allra mest om Julia i Zeffirellis filmatisering av "Romeo & Julia".

Utställningen "Man, Myth, and Sensual Pleasures -Jan Gossart's Renaissance" visas på Metropolitan Museum of Art i New York fram till 17 februari, 2011.