Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 22:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2008/12/01/att-tuta-ilsket-eller-inte-det-ar-fragan-792/

Epsteins Stockholm

Att tuta ilsket eller inte, det är frågan

Observatoriekullen med kentauren på kullen är till vänster. Jag kör Sveavägen norrut.


I höjd med stadsbiblioteket tvingas jag bromsa in och stanna bilen trots att jag har grönt ljus. Bilen framför mig  tänker göra en förbjuden vänstersväng in på Odengatan och blockerar korsningen i väntan på att kunna svänga. Ska jag tuta intensivt och ilsket och hålla på min rätt att åka rakt fram utan att hindras av en lagvidrig bilist som bara tänker på sig själv? Eller ska jag avvakta lugnt till passagen är klar även och inte bry mig om att jag är förfördelad av en egoist i bilen framför mig?


Samma problemställning uppstår när en fotgängare går mot rött och tvingar mig att bromsa in trots att det är grönt ljus för mig som bilist. Ska jag chevalereskt vinka fram den felande fotgängaren eller ska jag öka farten och bröltuta som en som har fått spel?
Kort sagt. Ska jag ha överseende med andras trafiköverträdelser eller inte?


Jag skulle vilja vara den alltid generösa bilisten som aldrig blir aggressiv. Jag lyckas ibland. Inte alltid. I min ungdom fanns det en trafikkampanj som hette Åke Mjuk om jag inte minns fel. Den skulle göra Stockholms olika trafikanter vänligare mot varandra.


Varför inte starta en ny kampanj i dag med samma syfte. Jag tror det behövs.