Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-09 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/01/20/slussendebatt-i-kvall-1173/

EPSTEINS STOCKHOLM

Slussendebatt i kväll

Slussen rör om känslorna. "Riv motorvägskorsningen och bygg nytt", säger de historielösa landsortsborna. "Rusta upp och bevara en av Stockholms vackraste och bäst fungerande platser", säger skönandarna (jag bland många andra).


Slussendiskussionen går vidare. I kväll 20 januari klockan 18 är det offentlig debatt i ABF-huset på Sveavägen 41. Nybyggnadsförslaget "Ny syn på Slussen" står i fokus. Det förs fram av förre stadsbyggnadsborgarrådet Monica Andersson, arkitekterna Ulla Joneborg, Kjell Forshed, Svante Forsström och förre stadsbyggnadsdirektören Torsten Westman. Nils-Erik Landell är moderator. I debatten medverkar också Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby och flera  framstående kommunalpolitiker.


Så stort var intresset när "Ny syn på Slussen" presenterades på stadsmuseet för knappt två månader sedan att bara hälften av publiken fick plats. Förslaget går bland annat ut på att gräva ned tunnelbanan (BILDEN) under vattnet mellan Gamla stan och Slussen, på sikt riva Centralbron, sänka Slussen och minska trafikapparaten. Tyvärr vill man bygga en jättelik åbäkig byggnad mitt på Slussen som ser ut som en gigantisk tårtkartong.


"Ny syn på Slussen" är enligt min mening klart bättre än de fem officiella förslagen som ställs ut på stadsmuseet i den numera till den 8 mars förlängda utställningen. Fyra av de officiella förslagen proppar igen Slussens öppenhet med överdimensionerade glaspalats. Det femte förslaget bygger över de befintliga broarna och korkar igen utsikten mellan Mälaren och Saltsjön.