Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/01/22/korvgubben-i-skyltfonstret-1208/

EPSTEINS STOCKHOLM

Korvgubben i skyltfönstret

På Drottninggatan 77 finns ett av stans oemotståndliga skyltfönster. Gunnarssons träfigurer. Där måste man bara stanna till. Här står kända och okända (konstfullt snidade i al eller lind)  och trängs med varandra, Usama bin Ladin, plirande roslagsgubbe, Göran Persson, poliskonstapel, Charlie Chaplin med sin käpp plus hundra andra.


För dagen intresserar mig den ambulerande korvgubben mest. Där står han i skyltfönstret med sin låda på mage i färd med att spruta senap på en korv som han just fiskat upp ur lådan och lagt i brödet. Han är som hämtad från min barndom. När han öppnade korvlocket minns jag hur det ångande doftmolnet ljuvligt smekte mina näsborrar. Min favoritkorvgubbe stod med korvlådan på pakethållaren vid Vasaparkens isbana alldeles intill omklädningspaviljonen. Sällan hade jag råd att köpa korv, men han sålde också bröd och senap för fem öre. Också det var en delikatess för en frusen tioåring som stapplade omkring på sina halvrör som aldrig ville sitta fast på pjäxorna.

Urban Gunnarsson heter träsnidaren bakom de små mästerverken i skyltfönstret. För mellan en och två femhundringar kan man bli ägare till en av figurerna. Men titta i skyltfönstret är gratis.