Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 02:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/02/09/sondagens-kyrkobesok-1544/

Epsteins STHLM

Söndagens kyrkobesök

Bullkyrkan vid Stortorget öppnar portarna redan klockan nio på söndagsförmiddagarna. Då släpps besökarna in. Många är husvilla. De bjuds på bulle, macka och kaffe, men först en kort predikan, ljuständning och skönsång. Stadsmissionen arrangerar. I går läste Stefan Linderborg (med kaffekannan på bilden) några bibelord och spelade och sjöng tillsammans med Stuart Imeson och Mattias Corvini.

Från Bullkyrkan ilade jag ut till Markuskyrkan i Björkhagen för att närvara vid klockringningen. Markuskyrkan är den enda kyrkan i Stockholms stift som har manuell klockringning. I övriga kyrkor sköts ringningen med elektricitetens hjälp.

Fyra ringarlag turas om att få ljud i Markuskyrkans fyra klockor inför högmässan. I går var det Johanneslagets tur. Eva Belin och Berit Johansson (i förgrunden på bilden) manövrerade vant de jättelika rattarna som håller igång ringningen. Hörselskydd är ett måste. Klangen är mäktig när den dånar ut över nejden och kallar församlingsborna till gudstjänst.