Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/02/15/skokastning-for-en-battre-miljo-1643/

EPSTEINS STOCKHOLM

Skokastning för en bättre miljö

Alternativ stad fyller 40 år i dag. Det firades i går med skokastning på Sergels torg.  Där sågs medlemmen i skönhetsrådet Fredrik von Feilitzen (övre bilden) och många andra kasta skor. (Skokastning är som bekant det senaste sättet att protestera offentligt). Målet för skoattacken var symboliskt den planerade underjordiska motorvägstunneln som under namnet Förbifart Stockholm planeras mellan Kungens kurva i söder och Häggvik i norr. Vägbygget är tänkt att påbörjas nästa år.

Göran Folin var med och grundade den utomparlamentariska gruppen Alternativ stad den 15 februari 1969. Då var det bl a de över tjugo planerade parkeringshusen i city som var hatobjekt. Några blev heller aldrig byggda. Två har redan byggts om till bostäder på ömse sidor Drottninggatan. Jag fångade Göran Folin på bild redan på den tiden (svart vita fotografiet) under en protestaktion i Vasaparken. I går var han lika aktiv som vanligt (undre bilden) och agiterade mot Förbifart Stockholm som han menade skulle alstra mer trafik, köer och koldioxidutsläpp än dagens situation. Tvärtemot Vägverkets uppfattning. Göran Folin argumenterade i stället för en ökad och förbättrad kollektivtrafik. Fast det ena behöver kanske inte utesluta det andra.