Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/02/22/professorer-sparlost-forsvunna-1768/

Epsteins STHLM

Professorer spårlöst försvunna

Professorerna Salomon Eberhard Henschen och Hans Christian Iacobaeus är spårlöst försvunna sedan många år. Jag minns vagt att jag sett dem båda utanför Serafimerlasarettet. Men det måste varit länge sedan. Annelie Eriksson som varit Locums förvaltare i många år har inte sett någon av de två. Det har inte heller hennes företrädare Ingvar Andersson som började som förvaltare 1996. Nu står bara de tomma stenpelarna (övre bilden) med inskriptioner kvar utanför Serafens ingång. De båda professorernas skulpterade huvuden saknas.

Chefen för landstingets konstenhet Göran Rosander känner till att de båda skulpturerna är borta. ”Nu är det längesedan jag fick en påringning om saken. Men det är många år sedan de försvann.”

Jag kollar gamla bilder i DN:s arkiv. Det ger ett visst resultat. På en bild från Pressfoto Arvidson från 1947 ses Hans Christian Iacobaeus skulpterade huvud (nedre bilden). På en bild från 1979 syns båda huvudena på sina pelare. På en annan bild från 1984 är båda borta. De stals eller försvann således i början av 1980-talet. Är det någon som känner till något mer om försvinnandet eller om andra försvunna skulpturer i Stockholm?