Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/02/23/brandlukten-kanns-fortfarande-1774/

EPSTEINS STOCKHOLM

Brandlukten känns fortfarande

Brandlukten, om än svag, känns fortfarande, efter nästan tre månader. Det snöpudrade kulturhuset Cyklopen på Högdalstoppens gamla parkeringsplats brändes ned 29 november 2008. På några timmar förstördes i den anlagda branden flera års frivilligt arbete för det alternativa kulturhuset som bara fick vara igång i drygt ett år.

Men det ska byggas upp igen, fast oklart var. Det lovade Victor Marx när han berättade om Cyklopen på Stadskampsdagarna (ordnade av aktivistgrupperna Alarm Stockholm och Öppna Stockholm) på biografen Tellus i Midsommarkransen i helgen. Där visades också fängslande dokumentärfilmer från forna tiders husockupationer av bland annat Mullvaden 1977-78, Skaraborgsgatan 1985 och Klevgränd 1990.

Victor Marx drog hela Cyklopens förhistoria. Det började 2003 när Victor och hans kompisar i föreningen Kulturkampanjen fann att SVT (nära Stadions tunnelbanestation) hade en lokal stor som en fotbollsplan som stått tom i tio år. De flyttade in men blev utslängda efter tre veckor och fick böta 600 kronor var. Sen hade de kontakt med borgarrådet Margareta Olofsson (v) som lovade dem en lokal. Efter mycket om och men skulle de få flytta in i Hammarbyhöjdens gamla övergivna t-banevänthall. De började restaurera men plötsligt en dag var grävskoporna där och rev hela vänthallen. Efter ytterligare mycket om och men fick de tillfälligt bygglov i Högdalen. Efter nästan tre års jobb stod kulturhuset Cyklopen klart i september 2007. Drygt ett år senare brändes det alltså ned.

Den 14 mars blir det stor stödgala för Kulturkampanjen och Cyklopen i Kulturhuset vid Sergels torg.