Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 14:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/02/24/ingen-riktig-reahysteri-vid-midnatt-1786/

Epsteins STHLM

Ingen riktig reahysteri vid midnatt

Kön, cirka femtio meter lång, var vänd åt andra hållet i år, uppåt, mot Malmskillnadsgatan, inte neråt mot Regeringsgatan. Annars var årets bokreapremiär ungefär som fjolårets. Ett drygt hundratal personer skyndade in i Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan när glasdörrarna öppnades fyra minuter i tolv förlidna natt. Det kändes dock inte som det var mer folk i affären än en vanlig lördag. Den riktiga reahysterin ville inte riktigt infinna sig. Men det gick att fynda. Själv köpte jag en fotobok av Harry Callahan från 1996 för halva priset.

Annars är kanske inte Akademibokhandeln billigast i stan på det ordinarie reasortimentet. Så kan man till exempel på Bok och Bild på Drottninggatan köpa många reaböcker flera tior billigare än på Akademibokhandeln. Det var förresten Bok och Bild som på 90-talet började med midnattsöppet om jag inte minns fel. Något som man nu slutat med. Då köade folk i många timmar i vinterkylan innan butiken öppnade. Vid midnatt var kön ett par hundra meter lång och slutade först nere vid Tegelbacken. Den tidens uppskruvade reastämning är försvunnen. Men visst behåller bokrean sin oemotståndliga dragningskraft. Åtminstone på mig.