Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-11 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/02/26/premiar-for-jattekrog-i-gamla-stan-1827/

Epsteins STHLM

Premiär för jättekrog i Gamla stan

Ingen saknar gamla trånga trista Tempobutiken (före detta Matnära, tidigare Favör) vid Gamla stans tunnelbaneuppgång. Lokalen blåstes ut tillsammans med den intilliggande konditorilokalen (Café T, före detta Rigi). De byggdes ihop till pasta- och pizzarestaurangen Vapiano som slår upp portarna i morgon, fredag, i en lokal som är jättelik tack vare en vanprydande tillbyggnad i koppar och glas på Mälartorget. (Man undrar hur ägarna kunnat få byggnadslov för detta arkitektoniska missfoster som kraftigt inkräktar på själva torget). I går såg det ut som en myrstack utanför och inuti restaurangen med folk som bar möbler, provade spisar, spikade och putsade in i det sista inför premiären.

Men hallå! Nu räcker det väl ändå med krogar i Gamla stan. För inte längesedan öppnade restaurangen Pan i hörnet Tyska brinken/Stora Nygatan och alldeles nyligen öppnades restaurang JT vid Järntorget i det som en gång var Gottfrid Johanssons musikhandel innan Duka flyttade in och ut. Ju fler krogar i Gamla stan ju fler ölstinna människor som står och urinerar i portarna i gränderna på kvällarna och ju skräpigare vid miljöstationen på Mälartorget där mindre nogräknade krogägare regelbundet dumpar sina sopor till glädje endast för hungriga råttor och duvor.