Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/02/28/samma-gathorn-67-ar-senare-1861/

Epsteins STHLM

Samma gathörn 67 år senare

Konsums fiskaffär Kronlaxen slog igen 1964. Marianne Lindelöf (i basker till vänster på bilden) har vaga minnen från Kronlaxen. ”Men jag minns att det var en sur kärring som stod bakom disken.” Marianne minns bättre Oskar som stod i köttaffären i affärslokalen intill. ”Han var alltid uppe tidigt och hade ordning i affären. Det fanns en fyllkärring som bodde på Birkagatan 18. Hon försökte alltid tränga sig före i kön. Men se det gick inte. Oskar sa till henne: Nä, du. Du får allt vänta till din tid är vriden.” Marianne skrattar gott åt minnet som hon berättar för sin väninna Kerstin Palm som hon händelsevis råkar stöta på utanför den gamla fiskaffären, i dag förvandlad till exklusiv frisersalong.

 

Den gamla svartvita bilden togs av pressfotografen Karl Sandels den 6 mars 1942, ett år efter att Kronlaxen öppnade. Bilden återfinns i Kenneth Ahlborns och Håkan Arnells bok Vasastan (Höghus förlag) som jag tagit med mig på en promenad i Birkastan för att göra en historisk jämförelse mellan då och nu. Boken innehåller mängder med gamla bilder. Man slås av hur många gamla butikslokaler förvandlats till kontor, affärsskyltar tagits ned och hus förlorat delar av sin utsmyckning. Stadslandskapet har helt enkel blivit fattigare.