Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/03/13/den-trevlige-busschaufforen-2189/

EPSTEINS STOCKHOLM

Den trevlige busschauffören

Buss 55 på väg in mot stan stannar vid hållplatsen på Skogvaktargatan i Hjorthagen. Dörrarna öppnas. Kön kliver på. Chauffören ögnar SL-korten och hälsar varje nypåstigen med ett leende och ett ”Välkommen”.  Det värmer.


När den inspelade kvinnorösten ropat ut alla hållplatser fram till Räntmästartrappan tar chauffören vid. Nu är han live i högtalaren. Han berättar om alla bytesalternativ när bussen nalkas Slussen. Varpå följer några personliga ord till passagerarna. ”Tack för resan. Nu får ni en ny fräsch chaufför. Jag önskar er en fortsatt trevlig torsdag”, hälsar han innan han blir avlöst.


För sent kommer jag på att dokumentera den trevlige busschauffören än mindre fråga vad han heter. Men jag får upp kameran i sista stund och lyckas åstadkomma en oskarp bild innan han hoppar av bussen för en som jag förmodar välbehövlig rast.