Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-09 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/04/17/sista-resten-av-gamla-klara-2771/

EPSTEINS STOCKHOLM

Sista resten av gamla Klara

Stockholms-Tidningens gamla klocka från 1903 är det enda som finns kvar av de gamla tidningskvarteren i Klara. Klockan sattes upp på det nya kontorshus som ersatte Aftonbladets 1990 rivna fastighet i hörnet av Vattugatan och Klara södra kyrkogata. Gottfrid Larsson hette konstnären som skulpterat den senige man som bär klockan på sin rygg. Gottfrid Larsson är också mannen bakom statyn Arbetaren (1917) i Vasaparken.


Men det var G W Linderoths urfabrik som tillverkade urverket. Urfabriken låg på Drottninggatan 28  till huset revs 1968. Linderoths urfabrik är numera nedlagd (efter nästan 150 års verksamhet) men många berömda klockor är fortfarande i drift. Inte minst det s k kalenderuret som sattes upp i slutet av 1800-talet på husfasaden ovanför urfabriken på Drottninggatan.

Det monterades ned 1968 när huset revs (bild 2 – uppslag ur boken om Linderoths). Efter sju år i ”malpåse” monterades det 1975 åter upp.

Den här gången på Norrmalmstorg där det dagligen beskådas av stockholmarna.

Klockan på Centralposten på Vasagatan (som byggts om för regeringskansliet) har en klocka tillverkad av G W Linderoths urfabrik (bild 4), liksom Landstingshuset på Hantverkargatan (bild 5). Där står t o m urfabrikens namn i klockan, vilket är mycket ovanligt. Många är också de kyrkor i landet som har tornur från G W Linderoths urfabrik, t ex Storkyrkan.


G W Linderoths huvudkonkurrent i branschen var F W Tornbergs ur på Gustav Adolfs torg, där också den omtyckta mötesplatsen Tornbergs klocka stod placerad innan den flyttades till Nybroplan 1914. För den som vill fördjupa sig mer i detta urämne rekommenderas Jim Lundins och Peter Borgelins tämligen nyutkomna bok G. W. Linderoths urfabrik.  G W står för Gustav Wilhelm. Han föddes 1816, startade fabriken 1844 och dog 1871.