Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Lugnet före Hammarby sjöstad

Hammarby sjöstad är inte färdigbyggd än. Men Lugnets industriområde som fanns på platsen innan (bild1) är definitivt helt utplånad. Man behöver inte sakna allt i den gamla kåkstan. Men man kan sakna en del. Småkriminaliteten, mc-klubben Choppers South side i sitt fort och den olagliga spritfabriken är det nog inte många som saknar. Inte jag i alla fall.

Men jag saknar den fina smedjan, unik i sitt slag, där Leif Eriksson, den f d piloten, stod vid sitt städ och sin hundraåriga ässja med sin tång och sitt förkläde (bild2). Jag saknar också de hederliga skrothandlarna som till exempel Bertil Bergin som stod och värmde loss en koppardel från en panna med sin svetslåga när en man med amerikansk brytning och cowboyhatt frågade vad en koppardörr kostar (bild3).

Jag gick omkring i Lugnet för snart femton år sedan, i november 1994, med min kamera och dokumenterade en utkantsmiljö dömd till en undergång med många korrugerade plåttak och rostiga bilvrak som inte saknade en viss poetisk charm trots att deras dagar sedan länge var räknade (bild4).

Den här bloggen tillägnar jag (den för mig personligen okände) läsaren Magnus Orest som engagerat brukar kommentera mina inlägg om Slussen och som i en av kommentarerna (till mitt blogginlägg Nya tider på Fisksjöäng den 27 mars) efterlyste bilder från just gamla Lugnet. Hoppas bilderna faller dig i smaken Magnus!