Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 02:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/06/02/stoppa-vastra-city-3600/

Epsteins STHLM

Stoppa Västra City

Rätta artikel

Stockholm waterfront (ett jättehotell och en konferenslokal som samtidigt ska rymma 3.000 konfererande människor) växer just nu upp mitt i stan. Det röda stålskelettet är snart täckt med väggar och tak. Om ett par år är jättekomplexet som placerar Stockholms stadshus i skuggan färdigbyggt. Okej då för detta gigantiska nytillskott i centrala Stockholm, som nu är så långt framskridet att det är lönlöst att protestera, även om jag personligen skulle ha stoppat projektet om jag varit stadsbyggnadsborgarråd. Inte för att jag har nåt emot konferenslokaler som sådana. Men varför inte bygga de gigantiska komplexen i Kista, Farsta eller Märsta som säkert skulle ha hälsat de nya arbetsplatserna välkomna.

Men västra City eller Klara Sjöstad som den kallas, med överdäckningen av Centralen och skyskraporna som helt förändrar Stockholms horisont mitt i stan är ännu bara på planeringsstadiet. Revidera förslagen! Man blir ju skakad när man tar del av Svenska Dagbladets avslöjande illustrationer i gårdagens tidning av vad alliansregimen i Stockholms stad planerar mitt i city. Centrala Stockholm kontoriseras genom enorma byggkolosser innehållande nästan bara kontor. Mindre än en tiondel blir bostäder. City kommer att bli en död stad efter kontorstid precis som många amerikanska storstäder som förvandlats till spökstäder på kvällarna. Åk till Houston i Texas och gå ut i city på kvällen. Tio dollar till den som träffar på en levande människa framåt 21-tiden..

Planeringen för det framtida Stockholm påminner om planerna som funnits på att riva Gamla stan (vilket lyckligtvis aldrig förverkligades) eller rivningen av Klara och planerade motorleder och parkeringshus i city, varav som tur var bara hälften genomfördes. (Minns också att ett par parkeringshus redan rivits eller byggts om till bostäder, ett sent erkännande av de gamla misstagen).

Snälla politiker, jag vädjar, förstör inte vår stad med enorma kontorskomplex mitt i stan!