Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/06/03/prisbelont-galleri-gamla-stan-3627/

Epsteins STHLM

Prisbelönt galleri Gamla stan

Konstnärsdrivna Nationalgalleriet på Skomakargatan i Gamla stan fick i går välförtjänt ta emot det förnämliga BUS–priset 2009. Riksarkivarien Tomas Lidman överlämnade diplom och en check på 30 000 kronor. BUS-priset delades ut för fjortonde gången. Prisets syfte är att premiera arbete för bildkonsten. Det tilldelas den (person eller organisation) som under det gångna året utmärkt sig i detta avseende. Grafikens Hus i Mariefred och fotogalleriet Kontrast på Hornsgatan tillhör tidigare års pristagare.


Nationalgalleriet som startades 1984 på initiativ av konstnären Hasse Lindroth är Europas äldsta konstnärsdrivna galleri. Jubileumsutställningen (25 år) äger rum i december. När Nationalgalleriet startade i en nedlagd ramaffär var det inte större än ett normalt vardagsrum. Numera ingår källarvåningen i galleriet. Hasse Lindroth berättade i sitt tacktal att en morgon när han kom för att öppna galleriet för dagen stod två förundrade engelsmän och kikade in genom fönstret. Skeptiskt sade den ene till den andre: ”Is this really the National Gallery?”
Han är inte den ende som under åren tagit fel på Nationalmuseum och Nationalgalleriet.


Fram till den 14 juni ställer Maria Erikson ut på Nationalgalleriet. Höstsäsongen inleds med DN-anknutne konstnären Ulf Frödin (Namn och Nytt) den 5 september. Senare ställer DN-anknutne Ulf Lundkvist (Assar) ut.  (BUS står för Bildkonst Upphovsrätt i Sverige. BUS tillvaratar bildkonstnärernas ekonomiska intressen. BUS-priset är ett samarbete mellan BUS och Sveriges Tidskrifter (branschorganisation för periodisk press). På bilderna ses konstnärsgruppen bakom Nationalgalleriet fotograferas efter prisutdelningen och Hasse Lindroth med blomsterkvasten och i även aktion på galleriet.