Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 12:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/07/10/evert-taube-hyllar-anders-zorn-4217/

EPSTEINS STOCKHOLM

Evert Taube hyllar Anders Zorn

Tänk den som fick vara med den där kvällen år 1925 när Evert Taube (1890-1976) satt på den Gyldene Freden och spelade luta för vännerna, kanske sjöng han också Flickan i Havanna. Nu får man nöja mig med att beskåda Evert Taubes egenhändiga, halvfärdiga, tuschteckning som ställs ut (till 16 augusti) på Konstakademien tillsammans med mängder av andra teckningar och akvareller av den store trubaduren och konstnären.

Han har också i blyerts dokumenterat den minnesvärda insats som konstnären Anders Zorn gjorde för att rädda den nedläggningshotade restaurangen. Anders Zorn står tillsammans med poeten, senare Svenska Akademiens ständige sekreterare, Anders Österling på Prästgatan med Den Gyldene Freden i bakgrunden. Ett litet mästerverk.

Hur gick det då till när Anders Zorn rädda den Gyldene Freden?


Det var den 4 februari 1919, årsdagen av Carl-Michael Bellmans födelse 1740. Ordenssällskapet Bellmans minne hade kulinariskt möte på den Gyldene Freden. Anders Zorn stod vid buffén och lassade upp köttbullar på sin tallrik när revykungen Emil Norlander kom fram och viskade i Zorns öra: ”Stoppa i dig du, Anders, för det är nog troligt, att du aldrig mer kommer att äta några köttbullar på det här stället.” Han förklarade att källarmästaren var gammal och tänkte lägga ned restaurangen. ”Kan man inte köpa huset”, undrade då Anders Zorn. Det gick för sig. 150 000 kronor kostade huset och Anders Zorn prutade inte, lät rusta upp det för 250 000 kronor och skänkte det till Svenska Akademien. Men han fick inte själv vara med om nyinvigningen 1922 av den då 200-åriga restaurangen. Han dog redan hösten1920, samma år som Evert Taube gjorde sin blyertsteckning som bär texten: ”målaren Zorn och Poèten Österling uti Prästgatan Qvarteret Venus 1920 / Värdshuset Förgyllta Freden skall återuppstå i de adertons tecken / I Tullgränden märkes krögar-stången med inskr. Pax Aurea d. v. s. Gyllenfrid”.


Om en månad, den 9 augusti, firas Taubedagen på Skansen.