Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/07/14/tur-att-jag-inte-sag-vandalen-4249/

Epsteins STHLM

Tur att jag inte såg vandalen

Jag är glad så här i efterhand att jag inte blev ögonvittne till vandaliseringen av min bil i fredagsnatt. Hade jag sett den (förmodligen berusade person) som med kraft bröt av min vänstra backspegel så hade jag blivit ursinnig. Hade jag dessutom haft en träpåk tillgänglig så hade jag nog måttat några kraftiga slag mot vandalens ben och knän.

Så tänkte jag (efter de första upprörda känslorna) när jag upptäckte min sönderbrutna backspegel på lördagsmorgonen. Sedan satte jag mig i bilen (som stått parkerad utanför en restaurang på Mälartorget i Gamla stan) och körde ut på landet.

Hur kan den meningslösa förstörelsen ha gått till? Detta är min obekräftade teori: En person som druckit för många glas på en alltför sent öppen restaurang har i sitt berusade tillstånd stött till backspegeln (den var riktad mot trottoaren) och därvid blivit ursinnig och antingen satt sig på den eller med uppbjudande av all kraft helt och hållet knäckt den som hämnd.

För att slippa alla berusade människor som ragglar runt i stan långt efter midnatt finns bara ett recept. Stäng krogarna tidigare, senast klockan 01.00. Inga krogar öppna till klockan 03.00 eller 05.00. Ska folk supa nätterna igenom kan de väl sitta hemma och inte vara ute och göra stan osäker.