Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/07/16/vagvisare-till-gamla-stockholm-4258/

EPSTEINS STOCKHOLM

Vägvisare till gamla Stockholm

Runt sekelskiftet 1900 var Stockholm en annan (i dag till stora delen försvunnen) stad. Samtida vykort visar vägen till det svunna Stockholm. Försäljaren på Barnängen Alfred Wirström (1865-1915) samlade ett tusental vykort från ett Stockholm i förändring. Hans enastående samling ställs nu ut (tillsammans med tre andra vykortssamlingar) på Postmuseum. Ett måste för varje stockholmare intresserad av stadens historia. I fyra vackra volymer återfinns cirka 700 av vykorten (320 kr i museishopen, 195 kr på Bok & Bild, Drottninggatan). Med vykorten som vägvisare gick jag runt i innerstan.

 

 I hörnet av Bergsgatan/Parmmätargatan fanns alldeles i början av 1900-talet ett trähus på bergssockeln vid de nedsprängda gatorna. Några nyfikna fotgängare har stannat till på gatan för att betrakta fotografen. På trappan upp till trähuset med den jättelånga skorstenen står tre barn och lutar sig över räcket. I dag är den gamla kåken försvunnen sedan mer än hundra år.1909 ersattes den av det nuvarande brandgula stenhuset i samma hörn. Kungsholms kyrka är densamma då som nu, men jag tror att urtavlan är utbytt. På dagens bild skyms kyrkan nästan helt av sommargrönskan.

Riddarhustorget är sig likt, men ändå inte. Gustav Vasastatyn flyttades 1917 närmare Riddarhuset. Bakom statyn är en spårvagn (med en gammal hästspårvagn på släp) på väg mot Vasabron. Bredvid statyn ligger det gamla (då rivningshotade) Rådhuset (Bondeska palatset) i dag Högsta Domstolen. Huset med telefongalgarna (teleförbindelser gick via luftledningar på den tiden) är det gamla sedan länge rivna Polishuset. Huset i fonden med skylten Herr- och Damcafé har ersatts av Kanslihusannexet som byggdes på 1940-talet (damer som gick ensamma på vanliga caféer riskerade att betraktas som prostituerade). Broräcket i förgrunden ger vid handen att den gamla bron över till Riddarholmen gick ett tiotal meter österut jämfört med dagens bro.

Rörstrands porslinsfabrik var belägen på Rörstrandsgatan. När bilden togs jobbade fler än tusen personer på fabriken. Huvudentrén (bilden) låg ungefär där Filadelfiakyrkan byggde sitt tempel (ihop med Rörstrands gamla 1630-talsslott) 1926-30. Porslinsfabriken startade 1726 och revs 1926, 200 år gammal. Sedan flyttade fabriken till Göteborg och därefter till Linköping där produktionen lades ned 2005. I dag ingår Rörstrands i finska Iittalakoncernen med porslinstillverkning i Ungern och på Sri Lanka.

En ung pojke i sjömanskostym och hans lillasyster (?) med kapuschongen uppdragen över huvudet står mitt på Hornsgatan med ryggen mot Slussen och poserar för fotografen för mer än hundra år sedan. Bakom dem kommer en spårvagn på enkelspåret. I motsatt riktning är en hästdragen kärra på väg mot Adolf Fredriks torg (sedan 1959 Mariatorget). Bilden tagen från kvarteren Gropen och Mullvaden Första.