Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 16:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/07/17/lindgarden-abba-och-nacka-skoglund-4261/

EPSTEINS STOCKHOLM

Lindgården, ABBA och Nacka Skoglund

”Restaurang Lindgården med sina blommande verandor och musik i trädgården är den moderna motsvarigheten till forna tiders franska värdshus och schweizerier ute på Djurgården.” Det var då det. 1950. Så beskrevs nämligen Lindgården i Ellen Rydelius och Ria Wägners bok ”Möte med  Stockholm”.

 

Nu har den kulturmärkta restaurangen från funkisutställningen 1930 mitt emot Gröna Lund stått tom och fått förfalla i många år. Den är sedan länge bortom all räddning. Lindgården ska rivas. I stället kommer ett ultramodernt 4-våningshotell med 44 rum att byggas på platsen (arkitektillustrationerna). Stadsplanen ställs för närvarande ut i Tekniska nämndhuset på Fleminggatan. Något (milt uttryckt) skär sig väl det planerade hotellbygget i förhållande till omgivande byggnader, framför allt Liljevalchs konsthall.

Men ännu större förändringar är i vardande vid Allmänna Gränd och Gröna Lund. Det planerade Abbamuseet (hur man kan kalla en helkommersiell nöjesanläggning för ”museum” är mig en gåta) är tänkt att byggas på den stora parkeringsplatsen mellan Grönan och Aquaria. För ett par år sedan planerades det så kallade Abbamuseet i Stora tullhuset vid Stadsgården. Men något gick i baklås (vilket kostade Stockholms skattebetalare 6 miljoner kronor enligt uppgift) och planerna ändrades. Hur Abba-anläggningen är tänkt att utformas har jag ingen aning om. Men den är tänkt att öppna om två år.

Det får mig att minnas det gamla Nöjesfältet som låg på just denna plats fram till 1957 liksom ett litet annex till Grönan på andra sidan gatan. Nöjesfältet var de fattigas tivoli eftersom inträdet var gratis. Där stod på sin tid Nacka Skoglund, den mytomspunne fotbollsspelaren, sin tids Zlatan, och klackade tvåkronor över axeln upp i bröstfickan på kavajen. Jag kan i dag inte minnas om jag såg det själv eller bara har hört berättas om det. Men han lär aldrig (eller sällan) ha misslyckats med konststycket. Eller minns jag fel? Nacka kom ju inte hem till Sverige från Italien och Palermo förrän 1964. Då var ju Nöjesfältet redan nedlagt. Men kanske gjorde han ändå några framträdanden på Nöjesfältet när han var hemma i gamla Svedala på semester. Nån som vet?